Wordt stormschade vergoed?

Stel, er is een storm op komst of onstuimig weer met zware windstoten. Krijg je een vergoeding als je auto beschadigd raakt door rondvliegende takken, dakpannen of afgevallen lading?

Storm

Volgens het KNMI is er sprake van storm bij windkracht 9 of hoger. De verzekeraar hanteert een grens van windkracht 7; dat zijn windstoten vanaf 50-60 km per uur. Wil je een claim indienen voor stormschade dan moet hieraan zijn voldaan. Het is dus belangrijk om het tijdstip van de schade zo goed mogelijk te noteren.

Dekking blik –en lakschade

Je autoverzekering dekt schade als gevolg van storm als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering (Volledig Casco) hebt. Dit kan blik –en lakschade zijn als gevolg van afgewaaide takken, dakpannen of lading van een andere weggebruiker. Ben je alleen WA-verzekerd, dan draai je zelf op voor de kosten. Als de lading van je auto of aanhanger valt dan ben je aansprakelijk voor de schade.

Dekking ruitschade

Door storm kan ook sprake zijn van ruitschade. Ruitschade wordt niet vergoed bij een WA verzekering. Bij een WA verzekering met Beperkt en Volledig Casco wordt deze schade wel vergoed als de ruit gerepareerd moet worden. Bij vervanging van de ruit geldt een eigen risico, afhankelijk van de schadehersteller. Bij (ruit)schade door stom heb je geen verlies van schadevrije jaren.

Tips om stormschade te voorkomen

Op het weer hebben heb je helaas geen invloed. Toch kun je er wel rekening mee houden, om de kans op schade te beperken of te voorkomen.

•    Is er sprake van zware storm? Blijf thuis en ga niet de weg op. Misschien kun je jouw afspraak verzetten, thuiswerken of je boodschappen later doen.

•    Probeer je auto als het even kan overdekt te parkeren, bijvoorbeeld in een garage of carport.

•    Stormt het zo hevig dat rijden gevaarlijk wordt? Ga dan aan de kant van de weg staan. Maar let op, parkeer niet op een parkeerplaats met bomen.

•    Houd voldoende afstand, zodat je ruimte en tijd hebt om te anticiperen op afgevallen lading van een andere weggebruiker.

•    Vervoer je zelf een lading in een aanhanger? Zorg er dan voor dat die goed vast zit. En controleer of de lading ook verzekerd is.

•    Houd de actuele verkeersinformatie in de gaten.

Schade melden

Heb je een ANWB Autoverzekering en heb je schade aan je auto? Meld dit dan direct bij ons.