Voorkom schade met winterbanden

In de herfst en winter neemt de kans op vorst, sneeuw, hagel en regen toe. Met als gevolg gladde wegen en een grotere kans op glij –en slippartijen. Om schade te voorkomen adviseert ANWB Verzekeren het gebruik van winterbanden en om je rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden.

Voorkom schade met winterbanden

Met de overgang van de herfst naar de winter neemt de kans op vorst, sneeuw, hagel en regen toe. Met als gevolg gladde wegen en een grotere kans op glij –en slippartijen. Om schade te voorkomen adviseert ANWB Verzekeren het gebruik van winterbanden.

Ook als je auto is voorzien van winterbanden is het noodzakelijk om je rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden.

Nut en noodzaak winterbanden

Winterbanden zijn aan te bevelen bij 7 graden Celsius en lager. Zij bieden met name bij sneeuw meer grip dan zomerbanden en verkorten de remweg aanzienlijk.

Winterbanden zijn veiliger omdat deze uit een andere rubbersamenstelling zijn opgetrokken dan zomerbanden en een heel ander profiel hebben met extra lamellen.

Voor een overzicht van goede winterbanden zie ANWB Winterbandentest.

Hoewel het gebruik van winterbanden de verkeersveiligheid bevordert is het gebruik (nog) niet verplicht in Nederland. Dit verschilt in Europa per land.

Lees hier alles over winterbanden.

Schadekans

In de winter is de kans op blikschade door ongelukken standaard groter dan in de zomer, door het slechtere weer en de langere duisternis. Dat geldt ook voor auto’s met winterbanden. Toch leiden winterbanden tot aantoonbaar minder schade.

Onderzoek van verkeerspsycholoog Heino toont aan dat automobilisten die in de winter met zomerbanden blijven rijden 32% meer schade hebben aan de eigen auto en 22% meer schade veroorzaken aan anderen dan in de zomerperiode. Automobilisten die wel rijden met winterbanden hebben in de winter 12% meer schade aan de eigen auto en veroorzaken 7% meer schade aan andere auto’s dan in de zomer.

Autoverzekering

ANWB Verzekeren adviseert om goed te kijken of de dekking past bij je situatie en het (winter)seizoen. Zo heb je de mogelijkheid om de dekking tussentijds uit te breiden van beperkt casco naar volledig casco (all risk). Zeker in de herfst en winter waarin je meer risico loopt op schade kan dit een goede keuze zijn. Dan krijg je in ieder geval niet te maken met onverwachte financiële tegenvallers. Ben je een Veilige Rijder of wil je graag een Veilige Rijder worden? Misschien is de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering dan een goede keuze.