'Autorijden gaat het beste vanuit ontspannenheid'

Eerste persoon met de maximale rijscore van 100 voor de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering aan het woord

Rijden vanuit ontspannenheid, dat is volgens Ton de Brabander de sleutel om een rijscore van 100 te behalen. De 69-jarige Ton is de eerste persoon met een ANWB Veilig Rijden Autoverzekering die deze maximale rijscore heeft behaald. Hij verdient daarmee 30% veilige rijderskorting op zijn autoverzekeringspremie van afgelopen 3 maanden. De korting krijgt hij uitbetaald van de ANWB.

Een mijlpaal, al had hij de hoge score wel verwacht. “Ik had zelf ingeschat toch zeker een score boven de 90 te behalen”, vertelt hij. Met meer dan 12.000 autokilometers per jaar en vakanties met de auto naar het buitenland, is hij een ervaren bestuurder. “Al ruim 40 jaar rijd ik schadevrij. De Veilig Rijden Autoverzekering sprak mij dan ook enorm aan.” Ton ging daarom graag de uitdaging aan en sloot de Veilig Rijden Autoverzekering af om te kijken wat voor rijscore én korting hij zou kunnen behalen.

Rijstijl en rijgedrag

“Mijn vrouw en ik vinden autorijden ontzettend leuk, zet ons niet in een vliegtuig.” Ton heeft jarenlang als directeur van verschillende middelbare scholen gewerkt. “Inmiddels is mijn leven een stuk minder stressvol.” Ook in het verkeer omschrijft Ton zichzelf als een redelijk voorzichtige rijder. “Maar”, benadrukt hij, “ik ben geen bewuste langzame rijder. Ik houd me aan de gestelde maximumsnelheid.”

Zo maakt hij bijna altijd gebruik van de cruise control. “Die zet ik meestal net 1 of 2 kilometer harder dan de maximaal geldende snelheid. Ik merk dat de snelheid die mijn auto aangeeft iets lager is dan de daadwerkelijke snelheid.” Ook maakt hij, als hij de bebouwde kom gaat verlaten, pas snelheid als hij bij het bord met de maximale snelheid is. “Het valt mij op dat medeweggebruikers, zodra ze dat bord al in de verte zien, gas geven. Dat zorgt soms voor wat irritatie achter mij, omdat ik pas gas geef bij het bord.”

De rijstijl van medeweggebruikers brengt Ton, die zelf een nieuwe Dacia Logan rijdt, niet van de wijs. “Ik zie bijvoorbeeld vaak bij wegwerkzaamheden en 30-kilometerzones dat ik volgens de weggebruiker achter mij niet snel genoeg ga, terwijl ik mij gewoon aan de snelheid houd. Dan wordt er geseind met de lampen of ingehaald. Ik trek me er niets van aan en laat het rustig over me heen komen, laat het gaan.” Autorijden is volgens hem dan ook iets waar je ‘feeling’ voor moet hebben. “Autorijden gaat het beste vanuit ontspannenheid.”

Goedkopere autoverzekering

Het afsluiten van de Veilig Rijden Autoverzekering ging gemakkelijk. Ton heeft de stick laten installeren door zijn garage. “Maar achteraf gezien, had ik het ook zelf gekund, al ben ik niet technisch.” Ook qua privacy en gegevens over zijn rijstijl maakt Ton zich geen zorgen. “Ik merk dat het bij de mensen om mij heen speelt, maar ik maak mij er geen zorgen over. Ik kan alleen maar zeggen: doe vooral mee met deze verzekering, houd je aan de verkeersregels en je hebt een veel goedkopere autoverzekering. Ik ga er in elk geval lekker mee door.”

Wil je ook net als Ton veilig rijden en extra korting op je autoverzekering verdienen? Bereken jouw premie op anwb.nl/veilig

Tips voor een veilige rijstijl