Vallen autoaccessoires onder de dekking van mijn autoverzekering?

Je auto verzeker je natuurlijk voor schade en diefstal. Maar ook de kosten van beschadigde of gestolen autoaccessoires kunnen behoorlijk oplopen, bijvoorbeeld als je speciale velgen, dure geluidsapparatuur of een trekhaak op de auto hebt.  

Een autoverzekering voor accessoires?

Of accessoires vergoed worden, hangt in de eerste plaats af van je dekking. Een WA verzekering dekt alleen de schade die je met jouw auto bij iemand anders veroorzaakt. Schade aan jouw eigen auto en de accessoires worden dus nooit vergoed. Als je een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering hebt, hangt de vergoeding af van:

  • het moment waarop de accessoires gemonteerd zijn
  • de waarde van de accessoires
  • of je een aanvullende dekking hebt gesloten

Welke accessoires meeverzekeren?

Alle accessoires die in de fabriek al in de auto zaten, zijn standaard meeverzekerd in je autoverzekering. De waarde zit dan inbegrepen in de cataloguswaarde van je auto. Dus als een trekhaak in de fabriek al op de auto zat, is een extra accessoiredekking niet nodig.

Accessoires die je zelf later aan je auto toevoegt of laat inbouwen, worden door verzekeraars gezien als een aanvulling op de uitrusting van de auto. Deze accessoires vallen onder de accessoiredekking. Denk aan een speciale geluidsinstallatie die later is ingebouwd.

Hoe zijn accessoires dan verzekerd?

Vaak zijn accessoires tot een bepaald bedrag gratis meeverzekerd. Bij een ANWB Autoverzekering zelfs tot € 2500 als je een Beperkt Casco of een All Risk dekking hebt.

Zijn jouw accessoires meer waard dan € 2500? Dan verhoog je het verzekerde bedrag door een aanvullende accessoiredekking af te sluiten. Let op: deze aanvullende dekking kun je alleen telefonisch afsluiten.