Total loss

Schade autoverzekering

De term total loss betekent letterlijk 'totaal verlies' van je auto. Is jouw auto total loss verklaard? Dan brengt dit vervelende gevolgen met zich mee. Je zit plotseling zonder auto, maar ook krijg je te maken met de financiële gevolgen. Een autoverzekering met een dekking tegen total loss schade keert vaak de dagwaarde, de aanschafwaarde of de nieuwwaarde uit. Dit verschilt per verzekeraar.

Total loss schade en een autoverzekering

Heb je een autoverzekering met een Beperkt Casco dekking of een All Risk dekking? Dan keert de autoverzekeraar de dagwaarde, de aanschafwaarde of de nieuwwaarde uit. Wat een verzekeraar aan je uitkeert bij totaal verlies, hangt van de polisvoorwaarden af. Ook het eigen risico beïnvloedt de hoogte van de uitkering. Heb je een eigen risico? Dan wordt dit eigen risico in mindering gebracht op het uit te keren bedrag. Als je alleen een WA dekking hebt, dan keert een autoverzekeraar bij een total loss schade niets uit.

Hoe is total loss schade geregeld bij een ANWB Autoverzekering?

De ANWB Autoverzekering biedt je een ruime dekking tegen total loss schade. Heb je een Beperkt Casco dekking dan wordt bij total loss schade de waarde conform de ANWB Bovag Koerslijst uitgekeerd plus 10% extra. Heb je een All Risk dekking dan vergoedt de autoverzekering bij total loss schade:

  • de nieuwwaarde als de auto nog geen 1 jaar oud is;
  • de aanschafwaarde van de auto als de auto ouder is dan 1 jaar én als de auto binnen 12 maanden na aankoop total loss wordt verklaard. Bij een vergoeding van de aanschafwaarde geldt de verplichting van het tonen van de aankoopnota (bij een Nederlandse KvK aangesloten autobedrijf). Heb je gekozen voor de 3 jaar aanschafwaarderegeling? Dan geldt er een termijn van 3 jaar in plaats van 1 jaar;
  • na deze termijn de waarde conform de ANWB Bovag Koerslijst plus 10% extra.

Je profiteert met een ANWB Autoverzekering bovendien van voordelen zoals 24/7 hulp van de Alarmcentrale, schadehulp ter plekke en 30 dagen vervangend vervoer.