Praktische tips voorkomen parkeerschade

 

Parkeerschade zit helaas in een klein hoekje en overkomt je sneller dan gedacht. Met een aantal praktische tips van ANWB Verzekeringen kan je de kans op parkeerschade echter wel aanzienlijk verkleinen. Toch blijf je helaas vaak afhankelijk van de oplettendheid en nauwkeurigheid van anderen.

De tips:

 1. Voorkom haast; vertrek eerder van je bestemming
  Parkeerschade ontstaat vaak als je haast hebt. Nog even snel iets regelen, boodschappen doen of kinderen wegbrengen/ophalen. Door ca. 5 minuten eerder van huis of werk te vertrekken, kan je meer tijd nemen voor veilig uitrijden en inparkeren.
 2. Zoek een ruime parkeerplek
  Probeer een ruime parkeerplek te zoeken. Het is verstandiger om je auto bijvoorbeeld 20 meter verderop te parkeren op een ruimere plek dan op een krap parkeerplekje precies voor de ingang of deur.
 3. Altijd achteruit inparkeren
  Probeer je auto zo veel mogelijk achteruit in te parkeren. Je hebt dan beter zicht op weggebruikers tijdens het wegrijden.
 4. Klap je spiegels in
  Door de spiegels van je auto in te klappen verklein je het risico, dat iemand zo dicht langs jouw geparkeerde auto rijdt, dat hij je achteruitkijkspiegel eraf rijdt.
 5. Laat voldoende ruimte
  Zorg dat je bij het inparkeren zoveel mogelijk ruimte laat tussen jouw auto en de andere auto’s. Zowel jijzelf als anderen kunnen dan makkelijker uitrijden met minder risico op schade.
 6. Oefen inparkeren
  Oefen met achteruit inparkeren. Dit kan je het best doen als het niet noodzakelijk is, maar je er wel de ruimte en tijd voor hebt. In het geval dat je echt een keer krap moet parkeren, heb je ten minste ervaring.
 7. Parkeer nooit op een hoek
  Probeer je auto niet op een hoek te parkeren. Je loopt het risico dat je auto geschampt wordt als een andere chauffeur of fietser de bocht te krap neemt.
 8. Parkeer in het zicht van een camera
  Probeer je auto, bijvoorbeeld in een parkeergarage, in het zicht van een camera te parkeren. Indien er schade wordt veroorzaakt bestaat de kans dat deze op camera is vastgelegd, waardoor je de schade makkelijker kunt verhalen.
 9. Vermijd parkeerplaatsen onder bomen of struiken
  Hiermee verklein je, zeker in de herfst en winter, dat er vallende takken op jouw auto terecht komen.
 10. Vraag assistentie en aanwijzingen
  Vraag een medepassagier/ bijrijder om uit te stappen als je een parkeerplaats in –of uitrijdt om aanwijzingen te geven als je zaken zelf niet goed kunt zien.
 11. Kies voor winterbanden
  Als het glad wordt op de weg kan je bij het parkeren veel profijt hebben van winterbanden. Deze banden hebben meer grip op de weg, waardoor je minder snel wegglijdt. Houdt wel rekening dat deze banden ‘s zomers een langere remweg hebben.
 12. Neem de fiets of reis per openbaar vervoer
  Wil je alle kans op parkeerschade uitsluiten? Dan kan je het beste per fiets of openbaar vervoer naar de binnenstad of (drukke) evenementen gaan.

Volledig Casco (All Risk autoverzekering)

Je kan jezelf voor parkeerschades die je zelf veroorzaakt verzekeren met de dekking Volledig Casco (All Risk). Ook ben je dan verzekerd voor parkeerschade die een ander aan jouw auto veroorzaakt. De ANWB zal de schade dan verhalen op de verzekering van de tegenpartij.

Als het onbekend is wie de schade heeft veroorzaakt, kan de ANWB deze schade verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Er moet dan wel bewijs zijn dat de schade veroorzaakt is door een ander motorvoertuig. En je moet hiervoor wel een ANWB Autoverzekering met Volledig Casco dekking hebben.