Schade aan je auto voorkomen

Hoewel niemand zit te wachten op schade aan de auto, kan het zomaar ineens gebeuren. Bijvoorbeeld door een steentje, een paaltje bij het inparkeren of gladheid op de weg. Schade is niet altijd te voorkomen, maar toch is er een aantal mogelijkheden om de kans op schade zo klein mogelijk te houden.

Tips

De meeste ongelukken ontstaan door een kort moment van niet opletten of onverwachte omstandigheden. Houd daarom als je in de auto stapt rekening met een aantal zaken.

Weersomstandigheden

Bij mist, regen, sneeuw en harde wind kan je auto anders reageren dan bij droog weer. Pas je snelheid aan en houd meer afstand, je voorganger kan ook een foutje maken. Ook rijden in het donker of met laagstaande zon kan gevaarlijk zijn. 

Winter

Autorijden in de winter vraagt om aanpassing van de rijstijl aan de weersomstandigheden. En dat is niet zonder reden. Volgens onderzoek is in de winter de kans op autoschade aanmerkelijk groter dan in de zomer: 60%. Dit geldt ook voor zachte winters, hoewel de kans op schade dan 30% minder is dan bij strenge winters. De meeste schades vinden plaats bij gladheid, gevolgd door sneeuwval en regen. 

Veel automobilisten nemen wel gepaste voorzorgsmaatregelen om de schade te vermijden. De meest getroffen regel is het aanschaffen van een winterpakket. Winterbanden dragen bij aan de veiligheid tijdens winterse omstandigheden.

Lees onze tips voor het rijden bij gladheid.

Bepaalde wegen

De ene weg is veiliger en overzichtelijker dan de andere. Bepaalde provinciale wegen zijn berucht, de zogenaamde 80 km wegen. Als je ergens bekend bent, weet je meestal wel waar de situatie onoverzichtelijk is en zul je voorzichtiger over die ene kruising rijden in jouw woonwijk. Op onbekend terrein is het dus extra opletten geblazen.

Afleiding

Een kort moment van afleiding kan ervoor zorgen dat je net te laat remt of bijstuurt. Laat je tijdens het rijden niet afleiden door bijvoorbeeld:

  • Bellen/sms-en of mailen via je smartphone
  • Verhitte discussie met je passagiers
  • Instellen van radio of navigatie: ook dan kijk je enkele seconden naar het display en niet naar de weg voor je.

Jouw auto zelf

Laat je auto minimaal jaarlijks nakijken bij de garage. De APK is niet meer jaarlijks voor alle auto’s. Bij periodiek onderhoud komen eventuele problemen eerder naar boven. Vooral de profieldiepte van jouw banden, goede remmen en goede verlichting zijn zeer belangrijk en helpen schade te voorkomen.

Als je een andere auto gaat kopen, kijk dan ook naar veiligheidsaspecten van de nieuwe auto. Nieuwe technologieën maken je auto veiliger en kunnen aanrijdingen voorkomen. Alleen al achteruitrijsensoren helpen je kleine parkeerschades te voorkomen.

Kinderen

Kinderen vormen een groter risico dan volwassenen. Ze zijn kleiner en daardoor minder goed te zien in het verkeer en maken bovendien onverwachte bewegingen. Hou daarom extra afstand en maak je eigen kinderen ook bewust van de gevaren in het verkeer.

Toch schade?

Als het onverhoopt toch mis gaat onderweg, is een goede autoverzekering van belang. Met de ANWB Autoverzekering of de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering ben je altijd verzekerd van hulp onderweg. Zo sta je er bij een botsing of ander verkeersongeval nooit alleen voor. Onze hulpverleners nemen alle zorg uit handen. Zo kun jij relaxed de weg op.

Dekkingen

Voor schade die je aan anderen toebrengt, ben je via je verplichte WA-verzekering verzekerd, maar je kunt ook kiezen voor de meer uitgebreide dekkingen Beperkt Casco of Volledig Caso (All Risk). En mocht je tussentijds je dekking willen wijzigen, dan is dat ook mogelijk. Zo loop je in de herfst of winter meer risico op schade en kan het een goede keuze zijn. 

Bekijk ook onze aanvullende dekkingen