Etalage fietsen is fun

Fietsen is Fun!

Verkeersprogramma op scholen in de provincie Utrecht

Kinderen en hun ouders fietsen steeds minder vaak. Kinderen die niet of weinig fietsen, missen de kans om fietsvaardig en een veilige verkeersdeelnemer te worden. Daar wil Fietsen is Fun! wat aan doen. We willen dat er meer gefietst wordt naar school, naar de vereniging of naar vriendjes. Hiervoor moeten kinderen wel in het bezit zijn van een fiets. Ook daar zorgen wij voor. Fietsen is Fun! is een onderdeel van ANWB Streetwise.

Het programma is zo ingericht dat het van scholen en docenten zo weinig mogelijk inspanning vraagt. Voor het onderdeel Fietsmasters worden instructeurs van ANWB Streetwise ingezet. De leerkracht dient wel aanwezig te zijn bij de les aan zijn/haar groep.

Hoe werkt het en wanneer is het?

Het programma Fietsen is Fun! vindt plaats tussen maart en juni 2023 op scholen in de provincie Utrecht. In deze periode worden in overleg het schoolbezoek ingepland.

Voorafgaand aan het eerste bezoek door ANWB Streetwise vindt er een inventarisatie plaats van het aantal kinderen dat geen eigen fiets heeft. Samen met een lokale stichting (zoals Stichting Leergeld), school en een werkplaats van ANWB Kinderfietsenplan zorgen we ervoor dat alle kinderen een eigen fiets hebben.

Fietshelden

Welke school mag zich de Fietsheld noemen en fietst in de actieweek samen de meeste fietsminuten? 

De periode van de actieweek in 2023 is eind mei/begin juni. De leerlingen houden een week lang bij hoeveel minuten ze fietsen. De klas die de meeste minuten fietst maakt kans op hoofdprijs. 

Fietsen is Fun! in 2022

In 2022 was de kick-off van het Fietsen is Fun! project in Soest. De ANWB en de provincie Utrecht waren te gast bij CBS Da Costaschool in Soest. Na een korte BMX-show voor de leerlingen werd het startsignaal gegeven en was de eerste fietsles een feit. In totaal deden er 12 basisscholen mee in de provincie Utrecht.