Etalage fietsen is fun

Fietsen is Fun!

Verkeersprogramma op scholen in Utrecht (provincie)

Kinderen (en hun ouders) fietsen steeds minder vaak. Kinderen die niet of (te) weinig fietsen, missen de kans om fietsvaardig en een veilige verkeersdeelnemer te worden. Daar wil Fietsen is Fun! wat aan doen. We willen dat er meer gefietst wordt naar school, naar de vereniging of naar vriendjes. Hiervoor moeten kinderen wel in het bezit zijn van een fiets, ook daar zorgen wij voor. Fietsen is Fun! is een onderdeel van ANWB Streetwise.

Het programma is zo ingericht dat het van scholen en docenten zo weinig mogelijk inspanning vraagt. Voor het onderdeel Fietsmasters worden instructeurs van ANWB Streetwise ingezet. De leerkracht dient wel aanwezig te zijn bij de les aan zijn/haar groep.

Hoe werkt het en wanneer is het?

Het programma Fietsen is Fun! vindt plaats tussen september 2021 en juli 2022 op scholen in de provincie Utrecht. In deze periode worden in overleg twee schoolbezoeken ingepland.

Voorafgaand aan het eerste bezoek door ANWB Streetwise vindt er een inventarisatie plaats van het aantal kinderen dat geen eigen fiets heeft. Samen met een lokale stichting (zoals Stichting Leergeld), school en een werkplaats van ANWB Kinderfietsenplan zorgen we ervoor dat alle kinderen een eigen fiets hebben.

Fietshelden

Het onderdeel Fietshelden bestaat uit twee onderdelen: kinderen in de deelnemende klassen maken een creatieve opdracht én ze fietsen tijdens de actieweek samen zoveel mogelijk fietsminuten!

Deze actieweek is van maandag 11 tot en met zondag 17 april 2022. De kinderen houden een week lang bij hoeveel ze fietsen. De klas die de meeste minuten fietst én een prachtig lapbook heeft gemaakt maakt kans op hoofdprijs: een toffe theatervoorstelling op hun school. Bekijk de actievoorwaarden (pdf, 117 kB).

Kick-off in september

Afgelopen september was de kick-off van het Fietsen is Fun! project. De ANWB en de provincie Utrecht waren te gast bij CBS Da Costaschool in Soest.

Na een korte BMX-show voor de leerlingen werd het startsignaal gegeven en was de eerste fietsles een feit. Totaal doen er 12 basisscholen mee in de provincie Utrecht.