In 4 stappen van je telefoonverslaving af

Eerste hulp bij niet-appen

Heel goed, je hebt je voorgenomen dat het afgelopen moet zijn met appen achter het stuur. Maar hoe ga je dit volhouden? Daar hebben we een recept voor…

1. Hou je voornemen levendig

Blijf jezelf herinneren aan je goede voornemen om te stoppen met appen in de auto. Hoe? Door er over te praten met partner, kinderen en vrienden. Wat ook helpt is een ‘souvenir’. Een voorwerp dat je herinnert aan je goede voornemen, bijvoorbeeld een speciale sticker, sleutelhanger of een hanger aan je binnenspiegel. Doe dit net zo lang tot je het gevoel hebt dat je je nieuwe gewoonte eigen hebt gemaakt. Volgens gedragswetenschappers heb je hier ongeveer 30 dagen voor nodig.

2. Doe elke keer precies hetzelfde

Routine, routine en routine. Als je je een nieuwe gewoonte eigen wilt maken, is gewoonte heel belangrijk. Dus stap je in de auto of op de fiets, doe het altijd op dezelfde manier. Voorbeeld van routine:

1. navigatie en muziek aan

2. telefoon op stil

3. telefoon in de houder / in je tas

4. sleutel in het contact / slot

5. wegrijden of -fietsen

4. Belonen moet!

Als je het goed doet is het belangrijk dat je hoofd een positieve emotie koppelt aan dat nieuwe gedrag. Hoe meer positieve associaties je hoofd opbouwt, hoe liever je het weer wilt doen.

Zorg daarom voor veel kleine en soms grote beloningen voor jezelf of voor elkaar. Denk bijvoorbeeld aan je lievelingseten, een compliment, een knuffel, of een bijzonder uitje samen met je gezin. Dit is het trucje dat ze gebruiken in games en casino’s waardoor niemand wil stoppen met spelen. Dat kan jij nu in jouw voordeel gebruiken!

4. Leef gezond

Een nieuwe gewoonte aanleren kost energie. Als je echt wilt slagen, zorg dan dat je goed slaapt en niet teveel aan je hoofd hebt in het begin. Wanneer je moe bent, het veel te druk hebt of teveel verleidingen krijgt (denk aan het geluid van een appje, telefoontje of e-mail), dan zullen oude gewoontes snel overwinnen.


Zie ook:

Test 7 apps tegen afleiding in het verkeer

Vijf gevaarlijke telefoonfabels ontkracht