Meer informatie over de actie tag 'Zet je licht aan!'

Sjabloon met spuitkruit

67% van de Nederlanders heeft wel eens een onveilige verkeerssituatie meegemaakt door fietsers zonder licht. En de kans op een aanrijding neemt met 20 procent af bij juiste fietsverlichting. Goed idee dus, die fietslamp. Maar dan moet je hem wel áánzetten.
 

Een derde van de fietsers heeft wel werkende fietsverlichting, maar gebruikt het niet. Waarom mensen de lampjes niet aanzetten, kan simpele redenen hebben zoals: ze vergeten het. Of ze vinden het niet belangrijk genoeg voor een klein stukje.
ANWB wil het verkeer veiliger maken en fietsers er aan herinneren hun licht aan te zetten. Het idee: een sjabloon met de tekst: ‘zet je licht aan’, met een smiley erachter. Met uitwisbaar spuitkrijt kan het op het fietspad worden gezet op strategische en drukke punten, waar het ongeveer twee weken zichtbaar is en daarna verdwijnt.
Wat blijkt? In plaats van 4 op de 10 hebben 6 op de 10 mensen na het lezen van de tekst “Zet je licht aan” op straat hun lamp aan. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.’

Hoe werkt het?

Scholen, verenigingen, politie, gemeenten en ANWB-leden hebben begin oktober hun eigen sjabloon en spuitkrijt aangevraagd om in hun omgeving tags aan te brengen op drukke punten, zoals stoplichten. We roepen al deze vrijwilligers iedereen op om op zaterdag 27 oktober, vlak voordat de wintertijd in gaat, tegelijk tags aan te brengen. Zo maken we met zijn allen Nederland veiliger.

Door het grote succes van deze actie zijn we helaas al door de voorraad sjablonen en spuitkrijt heen en kunnen er geen pakketten meer worden aangevraagd.
 

Ben je een van de gelukkigen die wel in het bezit is van sjabloon en spuitkrijt?
Dan werkt het zo:
•    Je ontvangt het pakket met sjabloon en spuitkrijt uiterlijk vrijdag 26 oktober.
•    Het pakket is ongeveer 50 cm lang en past niet door de brievenbus.
•    Je kunt 1 pakket per persoon per adres aanvragen.
•    Het aantal beschikbare pakketten is beperkt, dus op=op.
•    Het spuitkrijt is lichtgevend, is milieuvriendelijk en blijft bij droog weer ongeveer 2 weken zitten.
•    Met 1 bus spuitkrijt kun je ongeveer 4 tags op straat aanbrengen. Tip: Vergeet niet om minstens 1 minuut te schudden.
•    Ga op 27 oktober op zoek naar plekken waar veel fietsers komen en spuit de tag “Zet je licht aan” op straat.
•    In de week vóór 27 oktober ontvang je nog een extra e-mail met allerlei handige informatie en tips!
•    Benieuwd hoe je het krijt moet aanbrengen? Goed schudden, dun aanbrengen en laten drogen. Check ook het etiket op de spuitbus.
•    Breng het krijt aan op plaatsen waar fietsers moeten afstappen of opstappen, zodat ze tijd hebben om het licht aan te zetten.  Zet de tekst bijvoorbeeld op de straat, bij een stoplicht, een kruispunt of voor een school of vereniging.
•    Laat je ons weten waar je de tag hebt aangebracht? Plaats een bericht op Facebook of Instagram met #zetjelichtaan.