ANWB Lichtbrigade van start in oktober

ANWB Lichtbrigade van start in oktober

De ANWB Lichtbrigade strijdt voor betere fietsverlichting. Met goede verlichting neemt de kans op een aanrijding in het donker met 20% af. Onder het motto ‘Straatverlichting aan? Fietsverlichting aan!’ houdt de Lichtbrigade daarom vanaf oktober fietsverlichtingsacties. Ook bij scholen. Doet u mee?

De fietsverlichtingsactie in oktober

De ANWB Lichtbrigade maakt het dit jaar weer mogelijk dat in de maand oktober ruim 2500 fietsverlichtingsacties door het hele land plaatsvinden. Basis- en middelbare scholen kunnen een eigen fietsverlichtingsactie organiseren. En net als vorig jaar, kunnen ook enthousiaste clubs en verenigingen meedoen. Ook zij krijgen van de ANWB Lichtbrigade  materialen toegestuurd om op de eigen club een fietsverlichtingsactie te organiseren. Zo zorgen we er samen voor dat er steeds meer fietsers goed verlicht op pad gaan.

Achtergrond
De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij. Met de kracht van 4 miljoen leden speelt zij in op maatschappelijke behoeftes. Eén daarvan is verkeersveiligheid. Met verschillende initiatieven wil de ANWB de verkeersveiligheid voor jong en oud verbeteren. Samen met onze vrijwilligers wordt hier stevig aan de weg getimmerd. De ambitie van de ANWB is dat de fietsverlichting meerdere keren per jaar gecontroleerd wordt. Mede om dit mogelijk te maken organiseert de ANWB verschillende acties, waaronder de ANWB Lichtbrigade fietsverlichtingsactie. Alle scholen in Nederland kunnen hier aan meedoen.

In juni start de inschrijving. De scholen die in 2015 meedoen aan ANWB Streetwise ontvangen automatisch een fietsverlichtingspakket van de ANWB Lichtbrigade, waarmee zij zelf een actie kunnen organiseren. Het pakket bestaat uit een handige toolbox met o.a. checkkaarten en gereedschap voor een goed verlichte fiets. Daarbij krijgt de school ook digitaal lesmateriaal met o.a. een quiz voor de leerlingen. Scholen die dit jaar meedoen aan Streetwise maar al eerder een Lichtbrigade actie hebben uitgevoerd, ontvangen automatisch een herhalingspakket.

Ook meedoen?
Elke school kan zich opgeven ook als u in 2015 niet meedoet aan Streetwise. De pakketten zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt. Het pakket wordt eind september naar de deelnemers verzonden. Om deel te kunnen nemen aan de actie dient een basisschool:
- de fietsverlichtingsactie daadwerkelijk uit te voeren in oktober;
- zelf een aantal vrijwilliger(s) te organiseren (bijv. ouders uit de verkeerscommissie of andere belangstellenden), die de actie kunnen uitvoeren;
- het digitale lespakket in de klas te behandelen;
- achteraf verslag te doen en enkele foto’s op onze site te plaatsen.

Informatie en aanmelden
Alle informatie over deze actie is te vinden op www.anwb.nl/lichtbrigade. Hier staan ook de antwoorden op de meest gestelde vragen. En natuurlijk kunnen scholen die al eerder aan de fietsverlichtingsactie deelnamen, op deze site vanaf juni het herhalingspakket aanvragen.

Vragen? Mail gerust het Lichtbrigade team: lichtbrigade@anwb.nl