Drukke spits belooft weinig goeds voor komende herfst

Stijging van het aantal files overdag met maar liefst 17%

Het is drukker dan ooit op de Nederlandse wegen. Het filespook waart in alle hevigheid rond. In vergelijking met recordjaar 2019 nemen de opstoppingen nu al toe, terwijl de herfst amper is begonnen.

Drukte, files in schemer

De ANWB Verkeersinformatie constateert de toename op basis van de filecijfers. Tijdens de coronapandemie was het maandenlang rustig op de wegen omdat thuiswerken werd geadviseerd. Daar is echter niets meer van te merken. 

Uitzonderlijk druk

,,Het is weer als vanouds druk op de wegen en de hinder neemt overal toe”, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. ,,Sinds de coronamaatregelen eind maart zijn opgeheven, is het weer uitzonderlijk druk op de weg. In vergelijking met het pre-coronajaar 2019 zien we de drukte zowel in de ochtend- als avondspits met een paar procent toenemen. Maar vooral overdag noteren we een verrassende stijging van het aantal files, met maar liefst 17 procent." 

360.000 auto's erbij

De ANWB file-expert zegt dat de drukte vooral te maken heeft met werknemers die weer naar kantoor gaan en daar de auto voor nemen. "Vergeet daarbij niet dat er sinds 2019 ruim 360.000 auto’s bij zijn gekomen. Blijkbaar worden die dagelijks gebruikt." Broekhuis merkt verder dat het vooral tijdens de spits op dinsdagen en donderdagen erg druk is. Ook tijdens de woensdagavondspits is het tegenwoordig dringen geblazen.

Hoogtepunt spits verlaat

Dinsdagochtend 27 september telde ANWB Verkeersinformatie maar liefst 925 kilometer aan file. ,,Het is de drukste spits van 2022 tot nu toe, met echt herfstachtig weer en daarbij veel regen en ongelukken. Ik vrees dat we vaker met dit soort extremen te maken gaan krijgen. Zeker als we ook nog te maken krijgen met gladheid en andere winterse omstandigheden. Tot die dinsdagochtend was de ochtendspits van donderdag 7 april de drukste, met 887 kilometer aan opstoppingen door het slechte weer. Maar het is weinig hoopgevend dat we deze septembermaand al vier ochtendspitsen met 600 kilometer of meer aan files hebben. Dat waren er in 2019 nog twee. Wat ook opvalt is dat het hoogtepunt van de spits met circa een half uur is verlaatvan 08.00 uur naar 08.30 uur.”

Zuid-Holland drukste provincie

,,We hebben het voorspeld dat de files weer toe zouden nemen en helaas lijken we gelijk te krijgen", zegt Broekhuis. "De grootste toename komt door meer vrachtverkeer, bestelbusjes en woon-werkverkeer. De drukste provincie blijft Zuid-Holland met de meeste files. In Gelderland en Noord Brabant zien we, met stijgingen van respectievelijk 17 en 21 procent, ook steeds meer opstoppingen. Opvallend is dat de filezwaarte in Noord-Holland met 17 procent is afgenomen.”

Meer info:
Hoe druk is het nu op de weg?
ANWB Verkeersverwachting
 

Bron: ANWB Verkeersinformatie
 

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen.
Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.