Weer veel meer files

300 / 400 km file bijna weer dagelijks patroon

Sinds het thuiswerkadvies is komen te vervallen, signaleert ANWB Verkeersinformatie dagelijks weer veel meer files tijdens de ochtend- en avondspits. Spitsen met 300 tot 400 kilometer file zijn bijna weer het dagelijkse patroon.

Dagelijkse files zijn terug

"Of het aantal files verder stijgt, zal de komende periode uitwijzen", aldus Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie. "Inmiddels zijn op diverse snelwegen de dagelijkse files weer terug. Maar laten we hopen dat we niet terugkeren naar de dramatische situatie van 2019 toen weggebruikers dagelijks stilstonden op bijna alle snelwegen in ons land",

Structurele knelpunten

Volgens Broekhuis is het vooral opvallend, dat in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland het aantal files fors is toegenomen. Nu de verkeersdrukte weer toeneemt zie je daar direct de files weer ontstaan, niet alleen tijdens de spitsuren maar ook overdag. Daarmee komen de structurele knelpunten weer terug. 

Nog wel ver af van het 'oude normaal'

Als de filecijfers van januari tot en met maart van dit jaar vergeleken worden met het eerste kwartaal van 2019, de periode voor corona, dan zijn we nog heel ver af van het ’oude normaal’. In het eerste coronajaar (2020) was er 10 procent minder opstoppingen, maar dat had te maken met de lockdown vanaf 15 maart destijds. In 2021 waren er 78 procent minder files en nu is dat 62 procent.

Dinsdag, dag met meeste kans op file

De dinsdag is ook in 2022 de dag dat je de meeste kans loopt om zowel in de ochtend- (32 procent) als avondspits (24 procent) in de file terecht te komen. De minste kans loop je op de vrijdagochtend met slechts 3 procent kans in de rij te komen staan. Maar dat beeld verandert overdag, want in de daluren scoort deze dag met 42 procent het hoogst.

ANWB file top 10 (1e kwartaal) 2022

1 A1 Apeldoorn -> Amsterdam Barneveld - knp.Hoevelaken
2 A20 Gouda -> Hoek van Holland Nieuwerkerk a.d.IJssel - knp. Terbregseplein
3 A27 Utrecht-> Breda bij Noordeloos
4 A4 Den Haag -> Rotterdam Den Haag-Zuid - knp. Kethelplein
5 A20 Gouda -> Hoek van Holland knp. Kleinpolderplein - Rotterdam Crooswijk
6 A58 Tilburg -> Eindhoven Moergestel - Oirschot
7 A15 Rotterdam -> Gorinchem Hendrik-Ido-Ambacht - Sliedrecht
8 A12 Duitse grens -> Arnhem Zevenaar -  Duiven
9 A4 Amsterdam -> Den Haag bij Roelofarendsveen
10 A50 Arnhem -> Eindhoven knp. Ewijk - Ravenstein

Bron: ANWB Verkeersinformatie

Meer verkeersinformatie:
Filezwaarte door de jaren heen
Hoe druk is het nu op de weg?
Overzicht wegwerkzaamheden Nederland

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen.
Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.