ANWB: Wees alert op motorrijders

Begin motorseizoen vergt alertheid van motorrijders én automobilisten

Vanwege het mooie weer gaan motorrijders weer massaal de weg op gaan. De ANWB roept automobilisten en motorrijders op om rekening te houden met elkaar en alert te zijn. Beide categorieën weggebruikers moeten weer wennen aan elkaars weggedrag.

Motorrijder op de weg met verkeer


Tips / adviezen voor de automobilist

Na een (winter)periode met relatief weinig motorfietsen, moet je als automobilist weer wennen aan de massale aanwezigheid van motorfietsen in het verkeer. Een motorfiets beweegt zich sneller door het verkeer en valt minder op dan een auto. Hou ook rekening met motorrijders die bijvoorbeeld tussen auto’s doorrijden tijdens een file. 

Tips / adviezen voor de motorrijder

Wees vooral alert bij het wisselen van rijstrook en kijk goed over je schouder. Zogenoemde dode hoek ongevallen komen veel voor. Vooral je eerste rit is door lange tiijd niet-rijden wat onwennig. Je kijk- en remtechniek en het gedrag in bochten gaat dan nog vaak met wat minder souplesse.

De tips en adviezen op een rijtje:

  • Check je bandenspanning.
  • Controleer je verlichting en voer ook overdag verlichting (dimlicht).
  • Draag altijd beschermende kleding, ook bij korte ritten.
  • Een fluoriserend hesje draagt bij aan goede zichtbaarheid.
  • Na maanden van niet rijden, duurt het even om je alertheid en rijvaardigheid aan te scherpen. Neem daarvoor de tijd en rijd je eerste kilometers extra rustig / voorzichtig.
  • Automobilisten moeten weer wennen aan je aanwezigheid in het verkeer. Anticipeer op onverwachte reacties.

Pechhulp motor

Hoe goed je je motor ook klaarmaakt voor de, pech kan iedereen overkomen. Als je Wegenwacht pechhulp motor afsluit, helpen we je met motorpech zo snel als mogelijk weer op weg.

Zie ook:

Vijf vragen over motoren in de file
Motorrijlessen