Het filespook is terug

We staan weer bumper aan bumper

Het filespook is weer terug in ons land. De laatste weken is het aantal opstoppingen fors toegenomen en waar we tot voor kort in de ochtendspits gewoon konden doorrijden, staan we op veel plekken weer bumper aan bumper. Dat constateert ANWB Verkeersinformatie op basis van haar filecijfers van de afgelopen weken op vragen naar de verkeersdrukte van De Telegraaf.

Verkeersdrukte, files, Nederland

20% meer verkeer

"We registreren inmiddels weer de hele dag files en hebben al weer cijfers meegemaakt die we tijden niet hebben gezien. In de ochtend zelfs met een totale lengte van 250 tot wel 300 kilometer. Bij het minst of geringste incident ontstaat er oponthoud waarbij de vertragingstijden weer fors aan het toenemen zijn. Een indicator dat het weer steeds drukker wordt op de wegen en er weer veel meer mensen onderweg zijn naar of van hun werk. In vergelijking met dezelfde periode 2020, toen we ook te maken hadden met corona, zien we zeker 20% meer verkeer op de weg”, zegt ANWB verkeersspecialist Arnoud Broekhuis. 

Toename files sinds eind april

De ANWB zag sinds eind april de files overdag en tijdens de avondspits al flink toenemen. "Dit kwam deels door de meivakantie waarin veel mensen er toch op uittrokken, maar nu zien we dat de cijfers op een vergelijkbaar hoog niveau blijven en we weer vaker stil komen te staan op de snelweg”, ziet Broekhuis. "Daarbij is het opvallend dat dit nu ook sinds ruim een jaar weer in de ochtendspits gebeurt.”

Bekende knelpunten

Inmiddels zijn ook de bekende knelpunten weer met stip teruggekeerd in de gehate filelijst. Waar in de verkeersluwe periode de Afsluitdijk de lijst aanvoerde, daar zien we nu ’oude vertrouwde’ knooppunten weer hun hoge positie innemen. Broekhuis: "Dan hebben we  het over de:

  • A1 van Barneveld tot aan Hoevelaken,
  • A12 Duitse grens richting Arnhem bij Duiven,
  • A15 Gorinchem richting Rotterdam, bij Hardinxveld-Giessendam
  • A58 tussen Moergestel en Oirschot richting Eindhoven.

Daarnaast is het vaak stilstaan op de A4 en A44, maar dat heeft ook te maken met werkzaamheden die daar deze maand worden uitgevoerd.’’ 

Komende tijd meer files

Veel beter zal het niet worden verwacht de verkeersspecialist. "Ik denk dat er de komende weken meer files zullen ontstaan. Zo’n beeld zagen wij namelijk ook vorig jaar toen in de zomermaanden de verkeersdrukte en het aantal files overdag zelfs groter was dan in 2019. Mede veroorzaakt door de vele vakantiegangers die tijdens de zomermaanden in eigen land bleven.” 

Drukte OV

Ook op het spoor wordt het drukker en drukker, constateert NS. Donderdag 20 en vrijdag 21 mei namen op beide dagen meer dan een half miljoen mensen de trein. Dat aantal is in 2021 nog niet zo hoog geweest. Omdat de vervoerder meer reizigers verwacht, wordt het aantal treinen opgevoerd tot 98% van de dienstregeling. Marjan Rintel, president-directeur van NS: "We verwelkomen iedere reiziger met open armen. We zijn heel blij dat de vrijheid om te reizen terug is en dat we onze reizigers weer kunnen brengen waar zij willen gaan.  De komende tijd rijdt NS met steeds meer treinen om iedereen een prettige en veilige reis te kunnen bieden, want we verwachten dat deze toename doorzet.”

40% weer terug

Woensdag 19 mei verviel het advies om alleen de trein te nemen als de reis noodzakelijk is. Dat was onmiddellijk terug te zien in het aantal reizigers. Binnen een week was 40% van het gebruikelijke aantal reizigers weer terug. Op dit moment is het OV er weer voor iedereen, maar is het advies wel om drukte te mijden.

Bron: ANWB Verkeersinformatie / De Telegraaf

Meer verkeersinformatie: