Drukte op de weg neemt toe

Soms drukker dan voor coronaperiode!

Het wordt weer drukker op de Nederlandse wegen en de files nemen weer in aantal toe. De afgelopen maand juni was het daarbij op vrijdagen zelfs drukker dan voor de coronaperiode. Dat constateert de ANWB Verkeersinformatie op basis van haar filecijfers van het afgelopen half jaar. ,,We zien weer cijfers opdoemen die we maanden niet hebben gezien”, zegt verkeersspecialist Arnoud Broekhuis, ,,met als uitschieter 623 kilometer aan files op 23 juni.” 

Er op uit

,,Het is een opvallend omdat op de vrijdag de laatste jaren juist minder verkeer op de weg te zien was”, zegt Broekhuis, ,,terwijl er nu zelfs meer auto’s rijden dan in 2019 voor de pandemie. Dat kan ermee te maken hebben dat mensen na een week thuiswerken er op uit willen trekken.”

Toename

,,We zien dat het verkeer trouwens over de hele week toeneemt, maar een vergelijking maken met 2020 is niet echt reëel omdat toen de eerste maanden de maatschappij nog volop draaide. Dat was ook op de weg goed zichtbaar was, omdat er nog helemaal niet thuisgewerkt werd”, meent Broekhuis. ,,De filezwaarte was het afgelopen half jaar met -37% dan ook nog altijd beduidend lager in vergelijking met deze periode vorig jaar.” 

Spreiding 

Wel registreert de ANWB inmiddels weer de hele dag files. ,,Opvallend is dat door de spreiding van het verkeer de drukte zich niet alleen tot de ochtend- en avondspits concentreert, maar juist ook in de daluren. Daar is de filezwaarte met bijna veertig procent toegenomen”, weet Broekhuis die ziet dat de oude vertrouwde namen langzaamaan allemaal zijn teruggekeerd in de gehate file top 10.

Invloed werkzaamheden

,,Alleen de A7 (Afsluitdijk) blijft een vreemd eend in de bijt, maar dat heeft alles te maken met de werkzaamheden die daar plaatsvinden waar het verkeer erg veel hinder van ondervindt waardoor het regelmatig daar stilstaat. Verder zien we de problemen op de A4 (Amsterdam-Den Haag) toenemen, maar ook daar wordt onderhoud gepleegd.Een indicator van de toenemende drukte is dat bij het minste of geringste incident er oponthoud ontstaat waarbij de vertragingstijden weer fors aan het toenemen zijn. Vooral op de structurele knelpunten”, aldus de ANWB-spreekbuis.

Volle wegen deze zomer 

De ANWB ziet dat het regionaal vooral rond Rotterdam, Den Haag en Utrecht drukker wordt terwijl Amsterdam nog achterblijft. Broekhuis: ,,Het is nog even afwachten, maar ik verwacht dat deze zomer de wegen weer vol zullen stromen omdat toch veel mensen in eigen land hun vakantie gaan doorbrengen. Net zoals vorig jaar, toen het drukker was dan de jaren ervoor.”

CBS

Het CBS meldt op basis van nieuwe cijfers over de mobiliteit, dat Nederlanders in 2020 in eigen land 147 miljard reizigerskilometer te voet, met de fiets, auto, trein of een ander vervoermiddel aflegden. Dat is bijna een derde minder dan de 211 miljard kilometer een jaar eerder. Er werd meer gelopen, maar voor alle andere vervoerwijzen nam het aantal gereisde kilometers af. Dit is volgens het CBS mede toe te schrijven aan de coronamaatregelen, zoals de ‘intelligente lockdown’ vanaf maart met onder meer tijdelijke sluitingen van horeca, scholen en kinderopvang en de oproep zoveel mogelijk thuis te werken.

Bron: ANWB Verkeersinformatie / De Telegraaf

Meer verkeersinformatie: