Uitkomsten onderzoek naar ‘externe kosten’ van transport gepubliceerd

Maak mobiliteit niet duurder: investeer in maatregelen om mobiliteit duurzaam en veilig te maken

De FIA (internationale federatie van automobielclubs) heeft vandaag de uitkomsten gepubliceerd van een studie naar de  ‘externe kosten’ van transport.

Aanrijding, ongeluk, botsing

Externe kosten worden bijvoorbeeld gemaakt om de negatieve effecten van (personen)transport te verkleinen, zoals door luchtvervuiling, geluidsoverlast of verkeersongevallen.

Second opinion

De FIA heeft een second opinion laten uitvoeren over een eerdere studie door de Europese Commissie en komt tot de conclusie dat de externe kosten in de studie van de Europese Commissie mogelijk te hoog zijn ingeschat. Dit kan gevolgen hebben voor individuele weggebruikers. De FIA roept de Europese Commissie en het Europees Parlement  op om zich goed te verdiepen in beide studies voordat er besluiten worden genomen die gevolgen kunnen hebben voor de portemonnee van weggebruikers.

Aanbevelingen

De federatie zou liever zien dat er wordt geïnvesteerd in maatregelen die op voorhand al helpen om de negatieve effecten van ongevallen en uitstoot te verminderen. Met o.a. nieuwe technologie in auto’s of investeringen in veilige wegen kan al veel worden verbeterd. De ANWB heeft meegedacht over deze studie en steunt de aanbevelingen van de FIA.

Meer informatie op de site van de FIA (in het Engels)

Zie ook:

Speciaal voor jou geselecteerd