25e wereldwijde herdenkingsdag verkeersslachtoffers

ANWB vraagt aandacht voor verkeersslachtoffers

Zondag 15 november vond voor de 25e keer de wereldwijde herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers plaats. Wereldwijd komen elk jaar 1,3 miljoen mensen om in het verkeer. De herdenkingsdag is bedoeld om aandacht te vragen voor de verkeersslachtoffers, hun families en ook voor het werk van de hulpverleners die ter plaatse komen bij een ernstig ongeval. 

Ongeluk fiets zebrapad


Betere verkeersveiligheid prioriteit van de ANWB

In Nederland vielen in 2019 maar liefst 661 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Het aantal ernstig verkeersgewonden bedraagt de laatste jaren gemiddeld bijna 21.000. Dit veroorzaakt ongelooflijk veel leed bij nabestaanden en andere betrokkenen. Betere verkeersveiligheid is daarom een prioriteit voor de ANWB en wij zetten ons actief in om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te krijgen. Dat doen we onder andere door te pleiten voor veilige (fiets)infrastructuur, veiliger vervoermiddelen (bijvoorbeeld door de promotie van het gebruik van rijhulpystemen) en veilig gedrag (onze steun aan de MONO campagne tegen afleiding in het verkeer en via ons eigen verkeerseducatieprogramma Streetwise).

Meer over de ANWB en verkeersveiligheid

3e zondag van november

De Vereniging Verkeersslachtoffers organiseert elk jaar de Nederlandse herdenking voor verkeersslachtoffers op de 3e zondag in november, in aanwezigheid van de ANWB en andere verkeersveiligheidsorganisaties. De fysieke bijeenkomst is dit jaar vervangen door een digitale herdenking.
Meer informatie over de herdenking