Te weinig files voor onderzoek matrixborden

Er staan door de coronamaatrgelen op dit moment te weinig files voor een proef met matrixborden die de maximumsnelheid altijd weergeven. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Matrixborden boven snelweg


In november zou het experiment met de nieuwe matrixborden, die boven de snelweg hangen, van start gaan. Nu tonen ze alleen bij filevorming de aangepaste maximumsnelheid, maar de Kamer wil dat automobilisten altijd de maximumsnelheid daarop kunnen zien.

Files nodig voor test

De minister denkt dat mensen misschien minder goed op de borden letten als ze altijd aanstaan. Dat zou bij filevorming slecht zijn voor de verkeersveiligheid. Maar om dit in de praktijk te testen, zijn er toch echt eerst files nodig.

Snelwegen weer rustiger

Door de nieuwe coronamaatregelen zijn de snelwegen de afgelopen weken weer rustiger geworden. Mocht het verkeer weer aantrekken, dan kan de proef direct van start gaan.

Vervanging

Veel van de huidige matrixborden zijn niet geschikt voor de maatregel. De oude halogeenborden moeten eerst worden vervangen door LED-borden. Het is nog niet bekend wanneer die vervanging klaar is, maar het werk nog tot zeker 2027 duren.

Bron: ANP

Meer verkeersinformatie:
Hoe druk is het nu op de weg?
Overzicht wegwerkzaamheden Nederland