Parkeergeld levert gemeenten ruim miljard euro op

Gemeenten verdienen dit jaar voor het eerst meer dan een miljard euro aan parkeergeld. Dat meldt het CBS op basis van gemeentelijke begrotingen.Ten opzichte van vorig jaar stijgt het bedrag met 9,6 procent.  

Parkeren in de stad

De stijging komt vooral door verhoging van de tarieven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De hoofdstad verwacht 39 miljoen euro meer binnen te halen en boven de 300 miljoen uit te komen. Parkeergeld is inmiddels goed voor zo'n 9,5 procent van alle gemeentelijke heffingen. Tien jaar geleden was dat nog 7,5 procent.

Schaars

"We moeten bedenken dat grond steeds schaarser wordt. Gemeenten zoeken ook plekken om te kunnen bouwen. Wat schaarser wordt, wordt vaak duurder", zegt GroenLinks-wethouder mobiliteit Judith Bokhove van de gemeente Rotterdam. "Parkeren is op heel veel plekken nog gratis, terwijl het voor een gemeente geld kost. Het is logisch dat de gebruiker betaalt."

Begroting

Gemeenten hebben steeds meer moeite om hun begroting op orde te krijgen. Ze hebben de afgelopen jaren taken van de Rijksoverheid overgenomen, maar gemeenten vinden dat ze daar te weinig budget voor terugkrijgen.

Bron:
NOS Teletekst / NOS.nl