Files worden vaker voor lief genomen

Berusting / acceptatie in de file

Nederlanders leggen zich neer bij het feit dat ze in de file staan. Vorig jaar vond 35 procent het niet acceptabel om in de file te staan, in 2010 was dat nog 72 procent.

Druk stadsverkeer

Andere zaken, zoals agressie op de weg en in het openbaar vervoer, geluidsoverlast en luchtverontreiniging, vinden we een groter probleem. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM).

Gemiddelde vertraging

Iets meer dan de helft van de automobilisten (51 procent) staat sporadisch in de file. Uit het onderzoek blijkt verder dat 15 procent minimaal een keer per week in de file staat. De vertraging bedraagt dan gemiddeld 43 minuten. 

Irritaties

"De meeste mensen ervaren gevoelens van berusting en acceptatie wanneer zij in een file belanden", aldus het KIM. Filerijders storen zich vooral aan andere automobilisten die bijvoorbeeld over de vluchtstrook rijden of bumperkleven.

830.000 personen, 716.000 auto's

Mensen die in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant wonen, hebben het vaakst last van files. In die laatste provincie is de gemiddelde vertraging het hoogst, aldus het KIM. En kijk je naar hoeveel mensen en auto's er op een gemiddelde weekdag in de file staan, dan zijn dat ongeveer 830.000 personen en ongeveer 716.000 auto's.

Bron: ANP / KIM

Zie ook:
Hoe druk is het nu op de weg?
Overzicht filezwaarte