Meeste vertraging bij Leiden volgens gegevens TomTom

Op de wegen bij Leiden lopen automobilisten volgens TomTom in het algemeen de meeste vertraging op. Je moet daar rekening houden met gemiddeld 30 procent extra reistijd. Dat betekent bij een rit die normaal gesproken een uur zou duren, dat je gemiddeld 18 minuten langer onderweg bent. In de ochtendspits was de gemiddelde vertraging bij Leiden zelfs 62 procent. Een rit van een uur kost je dan 37 minuten extra.  

Druk stadsverkeer

Navigatiemaker TomTom heeft de vertragingen door middel van informatie uit zo'n 600 miljoen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones uitgerekend. Daarbij wordt niet alleen naar de snelwegen gekeken, maar ook naar de wegen in en rondom de steden. Zo heeft de drukte bij Leiden volgens het bedrijf niet alleen te maken met de A4, ook met werkzaamheden bij het station en op de N44 tussen Leiden en Den Haag en met onderhoud aan een paar belangrijke bruggen.

Top 10

Den Haag had vorig jaar volgens de berkeningen van TomTom de meeste extra reistijd, maar de hofstad staat nu tweede. Haarlem is derde. In de top 10 staan verder Nijmegen, Amsterdam, Arnhem, Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven. Op de wereldranglijst staat Leiden 131e. Den Haag staat op plek 151 en Haarlem is 163e.

Snelste stijger

De snelste stijger is Nijmegen, waar de extra reistijd toenam van 22 naar 27 procent. Dit kan komen door "het grootschalige onderhoud aan de Waalbrug, het onderhoud op de A325 en de N325 afgelopen zomer of werkzaamheden rondom nieuwbouw van de Waalsprong."

Drukke wereldsteden

Bengaluru in India heeft de langste vertragingen in het verkeer. Bij een gemiddelde rit daar zijn automobilisten 71 procent langer onderweg. Dat betekent dat een rit van een uur bijna 43 minuten uitloopt. Andere drukke wereldsteden zijn Manilla (Filipijnen), Bogotá (Colombia), Mumbai (India) en Pune (India). Moskou, Istanbul, Kiev en Boekarest zijn de drukte steden van Europa. Hekkensluiter op de TomTom-ranglijst is het Amerikaanse stadje Greensboro, net als vorig jaar. Net daarboven staan Cadiz (Spanje), Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) en Almere.

Bron: ANP

Zie ook:
ANWB Filezwaarte
Hoe druk is het nu op de weg?