We wonen steeds verder van ons werk

We zijn in Nederland de afgelopen tientallen jaren steeds grotere afstanden gaan reizen tussen onze woonplaats en de plek waar we werken. Dat blijkt uit onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) woensdag presenteerde. De afstanden in het woon-werkverkeer namen toe van gemiddeld 14,6 kilometer in 1995 tot 19,0 kilometer in 2016.  

Autorijden op de snelweg

Pendelen

In 2016 pendelde een op de drie mensen (drieëndertig procent) tussen verschillende steden. In 1995 gold dat voor een op de vier (zevenentwintig procent) werkende Nederlanders.

Hoog- en laagopgeleiden

Hoogopgeleiden (hbo of hoger) hebben veel vaker dan laagopgeleiden (vmbo of lager) een baan in een stad waar ze niet wonen. Van de hoogopgeleiden pendelde in 2016 veertig procent tussen steden, tegen drieëndertig procent in 1995. Steeds meer mensen pendelen van Utrecht en Den Haag naar Amsterdam; ook zijn pendelstromen vanuit Noord-Brabant en vanuit Gelderland (Arnhem, Nijmegen, Ede) richting de Randstad sterk gegroeid.

Laagopgeleiden reizen veel minder tussen hun woonplaats en de plek waar ze werken. Een kwart van hen heeft een baan in een andere stad.

Lees hier het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

Bron: ANP

Zie ook:
Hoe druk is net nu op je woon-werkroute?