Radio luisteren (en meezingen) in de auto populair

Uit een onderzoek blijkt dat radio luisteren in de auto populairder is dan een eigen afspeellijst afspelen. En, in tegenstelling tot mannen, het merendeel van de vrouwen zingt graag luidkeels met een favoriet nummer mee.

Autorijden en meezingen in de auto

13 februari is het Wereld Radiodag. Deze dag is door Unesco uitgeroepen om stil te staan bij het medium radio. Naar aanleiding hiervan heeft AutoScout24 samen met Multiscope een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van de radio, en wat blijkt, het luisteren naar de radio in de auto is geliefd.

Meer dan de helft (55%) van de Nederlanders luistert in de auto liever naar de radio dan naar een eigen afspeellijst. En slechts zes procent zet nooit de radio aan.

Waar wordt er naar de radio geluisterd? 

De top drie:

  1. Onderweg in de auto
  2. Thuis 
  3. Op het werk

Nummer niet mooi..? Wisselen station!

Onderweg in de auto zegt driekwart (76%) vrijwel altijd de radio aan te hebben staan, waarbij een ruime meerderheid (81%) afstemt op hun favoriete radiozender. Toch wordt er door een derde (36%) ook regelmatig van zender gewisseld als een nummer niet in de smaak valt. Ook zegt 45 procent liever naar hun eigen afspeellijst te luisteren en draait 43 procent nog weleens een cd als zij van A naar B rijden.

Bediening autoradio

Files en actueel nieuws?

Twee derde (65%) luistert graag naar de radio in de auto zodat zij op de hoogte zijn van de file-informatie en het actuele nieuws. Vooral mannen (70%) en vijfenvijftigplussers (71%) geven aan dit te doen. Daarentegen gebruiken vrouwen en jongvolwassenen tot 34 jaar de radio in iets mindere mate voor hun informatievoorziening, respectievelijk 61 en 50 procent.

Meezingen

Uit het onderzoek blijkt verder dat tien procent het idee heeft te worden afgeleid als zij achter het stuur naar de radio luisteren. Wellicht is dat de reden dat zij liever wakker worden met muziek (83%) dan te luisteren naar praatprogramma’s (17%) op de radio. Vooral vrouwen vinden het heerlijk om keihard en ongegeneerd met hun favoriete nummers mee te zingen in de auto (60%), in tegenstelling tot de mannen (37%).

Bron: AutoScout24  / Multiscope

Zie ook:
Waarom hoor ik mijn file niet op de radio?
Overzicht radiofrequenties met ANWB Verkeersinformatie