Doe je winterjas uit in de auto

De ANWB adviseert bestuurders en passagiers om hun dikke winterjas of donsjack uit te trekken in de auto. Anders loop je bij ongevallen het risico op zware verwondingen.

Onze zusterclub de ADAC sloeg alarm na een laboratoriumproef hierover.

Bij de crahstest werd een dagelijkse verkeerssituatie nagebootst waarbij een volwassene en een kinderpop in dikke winterkleding op de stoel en in een kinderzitje werden vastgemaakt.

Ruimte tussen riem en lichaam oorzaak

De proef werd uitgevoerd met een snelheid van 16 kilometer per uur tot een noodstop volgde. De situatie is te vergelijken met een kop-staartbotsing in het stadsverkeer. Omdat er door de vulling in winterkleding ruimte zit tussen de riem en het lichaam snijdt die bij een noodsituatie diep in de buik. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden.

We raden dan ook aan om je jas uit te doen of in ieder geval over de riem aan te trekken voordat je gaat rijden. Kinderen moeten ook op deze manier worden vastgemaakt of, nog beter, zonder dikke winterkleding. Let echter wel op bij baby’s, zij kunnen makkelijk onderkoeld raken. Om je baby warm te houden, kan een voetenzak gebruikt worden waar de gordeltjes van het autostoeltje doorheen gaan. Na het vastgespen van de baby kan de zak dichtgeritst worden.

Bekijk de crashtest op de website van de ADAC