ANWB-ledenː snelweg Kleinpolderplein 'uitdagend' door veel afritten

ANWB ledenonderzoek

Weggebruikers zeggen dat ze op het Kleinpolderplein op de A13 bij Rotterdam op de snelweg zoveel informatie moeten verwerken, dat ze abrupt moeten wisselen van rijstrook. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek onder 143 ANWB-leden.

A13 Rotterdam, Knp. Kleinpolderplein


Het knooppunt Kleinpolderplein is een klein stuk snelweg met zeer druk verkeer en op korte afstand van elkaar veel afritten. Ondanks de snelheidslimiet van 80 km per uur is het voor weggebruikers een uitdaging om in een kort tijdbestek de juiste afweging te maken. Ze moeten op dit korte traject letten op de bewegwijzeringsborden, het overige verkeer en ook de juiste afslag nemen.

Onderzoek

De ANWB heeft Rijkswaterstaat hulp aangeboden om meer inzicht te krijgen in de oorzaak hiervan. Dit is gedaan door ANWB-leden korte filmfragmenten te laten zien en daarbij een aantal vragen te stellen. Er zijn zowel weggebruikers betrokken die geregeld via het knooppunt rijden, als mensen die dit traject niet zo vaak afleggen. Het onderzoek is in de loop van mei en juni van dit jaar uitgevoerd.

Verwerken informatie 

Dit stuk snelweg kan volgens leden vooral veiliger gemaakt worden door minder bestemmingen op de bewegwijzeringsborden te zetten en met name meer afstand tussen de borden aan te houden, zo geven de ondervraagden aan. Automobilisten hebben zo meer tijd om informatie te verwerken. Ook kan er met betere belijning meer duidelijkheid worden gecreëerd bij de keuze van een rijstrook. Hiermee kan het vele abrupte wisselen van rijstrook worden voorkomen.

Ledenonderzoek 

De ANWB constateert dat ledenonderzoeken in korte tijd veel informatie opleveren. De betrokkenheid van leden is hoog en men is zeer bereid mee te denken over oplossingen.

Bron: ANWB

Zie ook:
Hoe druk is het nu op het Kleinpolderplein (A13/A20)
ANWB en verkeersveiligheid
Standpunten ANWB