20% filegroei in juli t/m september 2019

Vooral overdag veel meer oponthoud

De filezwaarte* in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar met 20 procent gestegen (over de eerste negen maanden is de groei dit jaar 13%). Een forse stijging in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van ANWB Verkeersinformatie, gemeten op het totale Nederlandse wegennet. Vooral overdag ondervond het verkeer de afgelopen zomermaanden veel meer oponthoud.  

Verkeersdrukte

Het afgelopen kwartaal werd gekenmerkt door zeer wisselend weer. Naast een aantal stranddagen zorgden hevige regen en onweersbuien voor verkeershinder.

Weersinvloeden

Op vrijdag 12 juli trokken in de middag en avond zware regen en onweersbuien over het land met veel files tot gevolg. Op het hoogtepunt van deze avondspits stond er 640 kilometer file.  De extreme hitte in de laatste week van juli leidde ook tot overlast. Zo kwamen enkele bruggen in storing en moest Rijkswaterstaat uit voorzorg de Merwedebrug in de A27 Utrecht - Breda met water koel houden. De afgesloten rijstroken leverde flinke vertraging op en het verkeer kreeg het advies deze route te mijden. 

Wegwerkzaamheden

De wegwerkzaamheden aan de N325 Arnhem - Nijmegen en op de Afsluitdijk zorgden ook voor de nodige verkeershinder. 

Drukste spits van het kwartaal

Veel regen en ongelukken op dinsdag 24 september waren de oorzaak voor de drukste spits van het kwartaal. Op het hoogtepunt stond er 1025 kilometer file.

File top vijf 2019:
 

  1. A27 Utrecht -> Breda, afrit Lexmond - afrit Noordeloos
  2. A4  Amsterdam -> Den Haag, afrit Roelofarendsveen - afrit Hoogmade
  3. A58 Breda -> Eindhoven, afrit Moergestel
  4. A4 Den Haag -> Rotterdam, afrit Delft
  5. A15 Rotterdam -> Gorinchem, afrit Papendrecht - afrit Sliedrecht

Vierde kwartaal

Het komende kwartaal wordt naar verwachting de drukste periode van het jaar. Rijden in het donker onder slechte weersomstandigheden zorgt in de herfst voor veel verkeershinder en vertraging. De ANWB vraagt weggebruikers daarom extra alert te zijn. Dagelijks leiden kleine aanrijdingen, zoals kop-staartbotsingen in de file, tot veel oponthoud.

* Filezwaarte = lengte keer duur van de file

Bron: ANWB Verkeersinformatie 

Vaak in de file? ANWB File alert!

'Wapen je tegen de files met ANWB File alert. Krijg op jouw woon-werk route een gratis pushbericht als er vertraging optreedt.

Zie ook:
FileZwaarte door de jaren heen