Minder fietsers gebruiken mobieltje

Minder mensen gebruiken hun mobiele telefoon tijdens het fietsen sinds 1 juli een verbod is ingesteld. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat 36 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar al fietsend op zijn mobiel kijkt. Vorig jaar was dat ongeveer de helft (49 procent).

Appen op de fiets


Vooral jongeren

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar maken zich met 66 procent hieraan nog het vaakst schuldig. Dat percentage daalt naarmate de leeftijd stijgt. Van de 55-plussers maakt 17 procent gebruik van zijn telefoon op de fiets. 

Berichten en muziek

De mobiele telefoon wordt tijdens het fietsen met name gebruikt voor het lezen en versturen van berichten en het luisteren naar muziek, zo concludeert het onderzoek.

Nederlands probleem

"Het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets is een typisch Nederlands probleem", zegt telecomspecialist Marc Beijn bij Deloitte. "Sinds 1 juli van dit jaar is er een verbod ingevoerd op het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het fietsen. Het is vrij aannemelijk dat dit verbod de verklaring is voor de daling van 49 naar 36 procent."

Bron: ANP

Zie ook:
Sturen zonder Gluren Challenge
Mono: Laat je niet afleiden!
ANWB Fiets