Hardere aanpak rijden onder invloed

Wie met een slok op achter het stuur kruipt en daar voor het eerst voor wordt veroordeeld, loopt straks de kans meteen al zijn rijbewijs kwijt te raken. De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak laten ingaan, waardoor iemand niet meer de weg op mag, ook niet als hij in hoger beroep gaat. Een rechter neemt zo'n besluit als de kans op herhaling groot is.

Alcohol controle, rijden onder invloed


Wetsvoorstel

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om strenger en effectiever op te kunnen treden tegen bestuurders die onder invloed rijden. Ook kunnen wegpiraten die zijn veroordeeld voor het rijden zonder (geldig) rijbewijs en tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid toch de weg opgaan, een celstraf krijgen.

Aanscherpen

Grapperhaus wil op deze manier de aanpak van drankrijders aanscherpen. Eerder deze week nam de Eerste Kamer al een wet aan die hogere straffen mogelijk maakt voor rijden onder invloed. Per 1 januari wordt de maximumstraf voor rijden onder invloed een jaar. Dat is nu nog drie maanden.

Bron: ANP

Zie ook:
Aantal ongevallen op snelwegen verdubbeld (14-10-2019)
ANWB en verkeersveiligheid