Scanauto's en tikfouten maken parkeren onnodig duur

Mobiel parkeren voorkomt merendeel parkeerboetes

Het aantal parkeerboetes is de afgelopen jaren explosief gestegen. Door de inzet van scanauto's is de pakkans een stuk groter geworden. Wie wél netjes betaalt, kan door een tikfout alsnog op kosten worden gejaagd.

Mobiel parkeren met ANWB Parkeren

Uit een bezwaarschriftanalyse in Den Haag en Utrecht blijkt dat veel automobilisten tijdens het parkeren tikfouten maken bij het invoeren van hun kenteken. In Utrecht levert zo'n tikfout twee boetes per dag op. In Den Haag zijn dat er zelfs tien!

Vermoedelijk nog meer fouten

Het aantal daadwerkelijke boetes door tikfouten ligt vermoedelijk veel hoger; niet iedereen tekent immers bezwaar aan. Sinds parkeercontroleurs hun toevlucht hebben gezocht tot scanauto's, is de pakkans bovendien flink groter geworden. Onderzoek van het Algemeen Dagblad wijst uit dat het aantal parkeerboetes in sommige Nederlandse steden is verdrievoudigd.

Als voorbeeld wordt de gemeente Amsterdam genoemd: daar werd in 2018 bijna 30 miljoen aan bekeuringen geïnd. Voor de komst van de scanauto was dat nog 18,5 miljoen.

Bespaar met mobiel parkeren via parkeerapp

Een parkeerboete kost gemiddeld € 60. Een eenvoudige oplossing om parkeerboetes te voorkomen is mobiel parkeren. Betalen werkt eenvoudig en je betaalt nooit meer dan de tijd die je daadwerkelijk geparkeerd hebt gestaan. Bovendien hoef je niet steeds opnieuw je kentekengegevens in te voeren: één keer is voldoende.

Lees meer over mobiel parkeren