Start campagne tegen appen in het verkeer

Laurentien van Oranje (oprichter Missing Chapter Foundation) en Frits van Bruggen (hoofddirecteur van de ANWB) hebben vanmorgen het startsein gegeven voor de nieuwe campagne tegen appen in het verkeer: “Sturen zonder Gluren”. Dat gebeurde op het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag in het bijzijn van een aantal schoolkinderen.

"Het unieke van dit programma is dat kinderen en hun ouders samenwerken om hun gedrag te veranderen. Dit is iets authentieks wat alleen kinderen kunnen bedenken", zo zei Laurentien van Oranje tijdens de bijeenkomst. Hoewel appen verboden is, wordt er op de fiets en in de auto enorm veel geappt. Het aantal verkeersslachtoffers neemt hierdoor toe. Verkeersdeelnemers moeten hun gedrag veranderen en stoppen met appen in het verkeer. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat de helft (46%) van de Nederlanders wel eens de smartphone gebruikt tijdens het rijden. Behoor jij daartoe? Dan is Sturen zonder Gluren wat voor jou.  

30 dagen niet appen in het verkeer

In de strijd tegen afleiding in het verkeer dagen kinderen dit najaar hun ouders uit om 30 dagen niet hun mobiel te gebruiken in het verkeer. Hiervoor is een kalender bedacht, die in een oplage van 700.000 exemplaren wordt verspreid. Dat gebeurt via de Kampioen, ANWB-winkels, de verkeerslessen van Streetwise en de Wegenwacht. Iedere dag dat ouders en hun kinderen zich niet laten afleiden tijdens het fietsen of autorijden, mogen ze een vakje op de kalender openen. Is het gelukt? Dan maken ze aan het einde van de periode kans op diverse prijzen.

Samenwerking met de Raad van Kinderen

Kinderen zien hun ouders geregeld appen in de auto of op de fiets. Zo bevestigen zij aan de ANWB tijdens verkeerslessen op basisscholen. Dit gedrag blijkt hardnekkig. Ondanks wetgeving, handhaving en het besef dat de telefoon enorm afleidt in het verkeer en daarom ronduit gevaarlijk is. De campagne is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Raad van Kinderen, in dit geval kinderen van een basisschool uit Amsterdam, én met de hulp van gedragsdeskundigen. De campagne sluit aan bij de belevingswereld van kinderen en zal hen helpen bij het veranderen van het gedrag van hun ouders en verzorgers. “Sturen zonder Gluren” loopt tot het einde van dit jaar.

Doe ook mee!

Durven jij en je ouders de uitdaging aan te gaan. Wat goed! Meld je aan voor de Sturen zonder Gluren Challenge