ANWB: Motorrijders gaan weer de weg op

Start motorseizoen vergt alertheid van motorrijders én automobilisten

Bij het uitbreken van de lente gaan motorrijders weer massaal de weg op. Extra oplettendheid, van motorrijders én automobilisten, voorkomt verkeersslachtoffers, stelt de ANWB. Ieder jaar vallen er in er in Nederland immers weer slachtoffers onder motorrijders.

Motorrijder op de weg met verkeer

Een motorfiets beweegt zich sneller door het verkeer en valt minder op dan een auto. Na een winterperiode met relatief weinig motorfietsen, moeten automobilisten weer wennen aan hun massale aanwezigheid in het verkeer. Een advies aan motorrijders: Wees vooral alert bij het wisselen van rijstrook en kijk goed over je schouder. Zogenoemde dode hoek ongevallen komen veel voor.

Veel motorrijders maken gebruik van een korting op de verzekering door ’s winters tenminste drie maanden niet te rijden. De eerste lenterit is door lange tijd niet-rijden voor hen wat onwennig. Kijk- en remtechniek en het gedrag in bochten gaat met minder souplesse.

Tips en adviezen voor motorrijders:

  • Check de bandenspanning.
  • Controleer de verlichting en voer ook overdag verlichting (dimlicht).
  • Draag altijd beschermende kleding, ook bij korte ritten.
  • Een fluorescerend hesje draagt bij aan goede zichtbaarheid.
  • Na maanden van niet rijden, duurt het even om je alertheid en rijvaardigheid aan te scherpen. Neem daarvoor de tijd en rijd je eerste kilometers extra rustig /voorzichtig.
  • Automobilisten moeten weer wennen aan de aanwezigheid van motoren in het verkeer. Anticipeer op onverwachte reacties.

Pechhulp motor

Hoe goed je je motor ook klaarmaakt voor de lente, pech kan iedereen overkomen. Als je Wegenwacht pechhulp motor afsluit, helpen we je met motorpech.

Geen enkele motorrijder is hetzelfde

De gemiddelde motorrijder bestaat niet. Vandaar dat een standaardverzekering de motorrijder niet past. De ANWB Motorverzekering is een verzekering die past bij je persoonlijke situatie. Je kunt de polis zelf afstemmen op je rijgedrag en zo extra profiteren van een voordelige premie.

Zie ook:

Vijf vragen over motoren in de file
Motor accessoires in ANWB Webwinkel
Motorrijlessen