Minister wil minder files: kwart spitsstroken wordt normale rijstrook

(met reactie ANWB)

Dit jaar al worden de spitsstroken op de A1 bij Deventer omgezet in normale rijbanen. Daarna wil minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) nog voor 80 kilometer aan spitsstroken vervangen door gewone rijstroken. Ook gaat ze onderzoeken of bestaande spitsstroken met behulp van slimme camera's sneller open kunnen.

Verkeersdrukte, files, in het donker

Met deze maatregelen hoopt de minister de toenemende filedruk in Nederland te beperken. Daar heeft ze 100 miljoen euro voor vrijgemaakt. Naast het ombouwen van een aantal spitsstroken zet de minister ook in op het voorkomen van te hoge vrachtwagens bij tunnels, bijvoorbeeld door extra sensoren te plaatsen die te hoge trucks automatisch een waarschuwing geven als ze een tunnel naderen.

Meer weginspecteurs

In januari werd al bekend dat Van Nieuwenhuizen nieuwe afspraken wil maken met bergers en weginspecteurs. Zij moeten zich op werkdagen en in de avond- en ochtendspits op strategische - incidentgevoelige - plekken langs de snelweg positioneren, zodat de weg na een ongeluk sneller kan worden vrijgemaakt. Ook komen er extra weginspecteurs bij.

Slimme verkeerslichten

Ook het wegennetwerk rondom snelwegen kan efficiënter worden gebruikt om filedruk te voorkomen, vindt minister Van Nieuwenhuizen. Slimme ict-oplossingen kunnen daarbij helpen.

Communiceren met voertuigen

Zo wil de minister dit jaar 600 tot 800 intelligente verkeerslichten plaatsen. Die kunnen communiceren met voertuigen en zien op basis daarvan bijvoorbeeld verkeersdrukte aankomen. De lichten worden daarop aangepast, wat moet leiden tot betere doorstroming. 

Bron: NOS.nl / NOS Teletekst

Reactie ANWB

ANWB is blij dat de minister de toenemende filedruk wil aanpakken. Spitsstroken omzetten naar gewone rijstroken is een prima maatregel, mits het gaat om de links gelegen spitsstroken. De rechts gelegen spitsstroken kunnen pas worden omgezet als er daarnaast ook een vluchtstrook wordt aangelegd. Die is nodig voor de veiligheid van weggebruikers, onderhoudstechnici, hulpverleners en voor als er aan de weg gewerkt wordt. 

De inzet van ICT, alsmede een betere koppeling van hoofd- en onderliggend wegennet, kunnen een efficiënter gebruik van het wegennet bewerkstelligen en daarmee de doorstroming verbeteren.

De ANWB wil er op wijzen dat door de toenemende economische groei en daarmee gepaard gaande groei in de mobiliteit, investeringen noodzakelijk zullen blijven in extra rijstroken en gedegen onderhoud van het huidige wegennet (met name van tunnels en bruggen).

Handig: ANWB File alert!

Met ANWB file alert krijg je via de ANWB Onderweg app op jouw (woon-werk) route een gratis pushbericht als er vertraging optreedt (op alle wegen van je route). 

 

Zie ook:
Hoe druk is het nu op de weg?
ANWB Filezwaarte