20 procent meer files op de Nederlandse wegen

De filezwaarte op de Nederlandse wegen is het afgelopen halfjaar met circa 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat concludeert de ANWB op basis van haar meest recente filecijfers.

ANWB verkeersinformatie

Vooral in de maanden maart, april en mei stonden er dit jaar veel meer files en werden spitsrecords keer op keer gebroken. In juni was het aantal files juist minder.

De toegenomen filezwaarte* is vooral merkbaar bij de grootste knelpunten op het Nederlandse wegennet. Automobilisten die dagelijks op de weg zitten liepen vooral op de A4 Amsterdam- Rotterdam, de A20 Hoek van Holland - Gouda en A27 Utrecht-Breda het afgelopen half jaar veel meer vertraging op door files dan vorig jaar.

Het afgelopen halfjaar waren er zowel tijdens de ochtend- als avondspits veel meer files. Ook overdag was het drukker dan gewoonlijk.
Vooral in de regio’s Den Haag en Rotterdam ondervond het verkeer veel meer hinder van files dan in 2017. Ook op de wegen in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord Brabant en Limburg nam de filezwaarte* toe.   

De ANWB merkt op dat ook het aantal incidenten op de weg is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft volgens de bond sterk bijgedragen aan de toegenomen filezwaarte.

Druktste spits

De drukste spits van het afgelopen halfjaar was die van dinsdagmiddag  22 mei toen stevige regenbuien en ongelukken voor veel vertraging zorgden.  Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 955 kilometer file.

Knelpunten top 5  - 1e halfjaar 2018

 

2017

1

A27 Utrecht -> Breda

Lexmond - Noordeloos

1

2

A4 Amsterdam -> Den Haag

Roelofarendsveen - Hoogmade

2

3

A4 Den Haag -> Amsterdam

Leidschendam - Zoeterwoude

­ ­

4

A4 Den Haag -> Rotterdam

Delft - Ketheltunnel

­

5

A58 Breda -> Eindhoven

Moergestel - Oirschot

4

* Filezwaarte = lengte keer duur van de file

Bron: ANWB Verkeersinformatie

Zie ook:

ANWB: Fileproblematiek hoog op de politieke agenda
Filezwaarte door de jaren heen

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen.
Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.