iPhone-gebruikers voortaan offline onderweg

Update besturingssysteem bevat ‘Niet Storen’-functie tijdens autorijden

Bezitters van een iPhone kunnen er voortaan voor kiezen, om niet meer te worden gestoord tijdens het autorijden. De nieuwste systeemupdate (iOS 11) bevat namelijk een ‘Niet Storen’-functie voor tijdens het autorijden.

Apple maakt het automobilisten eenvoudig om zich onderweg uitsluitend op de rijbaan te concentreren. Sinds dinsdagavond 19 september (19.00 uur) kan je als bezitter van een iPhone een gratis update (iOS 11) van het besturingssysteem downloaden, waarna je met een simpele druk op de knop offline bent tijdens het autorijden. En dat is wel zo veilig!

Bewegingssensoren signaleren dat je rijdt

Wanneer de functie actief is, kun je nog wel navigeren of via je mobieltje naar muziek luisteren. Je ontvangt echter geen meldingen meer. Je bent alleen nog bereikbaar in geval van nood; in de instellingen kun je aangeven welke contactpersonen daarvoor in aanmerking komen. De speciale ‘Niet Storen’- functie wordt automatisch ingeschakeld als de bewegingssensoren van je toestel signaleren dat je aan het bewegen bent met een snelheid van 20 kilometer per uur of meer. Of via een Bluetooth-verbinding met de auto.

Rechtszaak

Apple is de eerste smartphonefabrikant die een dergelijke functie standaard aanbiedt. Soortgelijke diensten waren weliswaar al langer beschikbaar, maar moesten dan eerst als afzonderlijke app worden gedownload. Er klinkt weliswaar een steeds luidere roep op een smartphoneverbod in het verkeer (onder andere door de ANWB), maar de Amerikanen voeren deze update niet alleen door omdat ze de wereld willen verbeteren. In de Verenigde Staten loopt er een rechtszaak tegen het bedrijf, omdat het verantwoordelijk wordt gehouden voor een dodelijk verkeersongeval in de staat Texas.

Bekijk voor welke Apple devices iOS 11 geschikt is

Zie ook:
Afleiding door gebruik van smartphone in verkeer moet stoppen
ANWB en verkeersveiligheid