Miljarden extra kosten door files
Reactie ANWB
De drukte op de snelwegen zal de komende jaren verder toenemen en dat kost de samenleving miljarden euro's per jaar. Dat blijkt uit een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) dat vandaag wordt gepresenteerd en waar het AD over schrijft.
De verwachting van de onderzoekers is dat dit jaar en volgend jaar het verkeer op de weg met 1,7 procent toeneemt. De jaren daarna vlakt de groei af naar 1,2 procent.
3,7 miljard euro
Volgens het AD kost al dat fileleed de maatschappij tot 3,7 miljard euro per jaar. Die kosten zitten hem in het feit dat vrachtwagens en forenzen langer in de auto zitten, moeten omrijden om files te vermijden of eerder vertrekken om ze juist te omzeilen.
Zelfrijdende auto's
Het instituut, dat onderdeel is van het ministerie van Infrastructuur, heeft berekend dat de extra reistijd op de weg tot en met 2022 met 28 procent kan toenemen in vergelijking met het afgelopen jaar. De organisatie verwacht dat investeringen in extra asfalt een slechts beetje verlichting kunnen bieden. De komst van zelfrijdende auto's zou pas echt een positieve verandering brengen.
Niet verrassend
De conclusies zijn niet verrassend. Verschillende rapporten wezen al op toenemende drukte, mede door de (verwachte) economische groei. Zo werd een half jaar geleden in de Nationale Markt en Capaciteitsanalyse gewaarschuwd dat de wegen rond steden de komende decennia zullen dichtslibben.
Bron: NOS.nl/AD
Reactie ANWB
Afgelopen jaren is de vertraging onderweg weer fors gegroeid. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat dit komende jaren nog eens zal toenemen met 28%. Zelfs met de geplande miljardeninvesteringen van de overheid is de verwachting dat omstreeks 2030 het verkeer op heel veel plekken in Nederland tot stilstand komt.
Hoe kunnen we samen de files op lossen?
Het ANWB-ledenpanel heeft 10 mogelijke oplossingen op een rij gezet, waarmee het nieuwe kabinet aan de slag kan gaan. Tot 1 oktober konden leden en niet-leden aangeven welke van de 10 aangedragen oplossingen in hun ogen het beste resultaat op zal leveren. In totaal is er ruim 12.000 keer gestemd. Inzenders konden de lijst met oplossingen aanvullen met een eigen oplossing. Daarvan hebben we er nog eens 5.000 ontvangen. Het resultaat van deze peiling wordt dinsdag 24 oktober door Frits van Bruggen Hoofddirecteur ANWB aan de Tweede Kamerleden aangeboden. .
Meerdere oplossingen
Naast de ideeën en oplossingsrichtingen van onze leden, is een belangrijke uitkomst van het rapport is dat veel ANWB-leden vragen om een actieplan tegen files. Geen zigzagbeleid, maar beleid waarin op meerdere oplossingen tegelijkertijd wordt ingezet. Niet of-of, maar én-én. Waarin maatregelen gaan optellen en op die manier de files echt gaan verminderen.
Zie ook:
Waar is het nu druk op de weg?
ANWB Auto
Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM)
ANWB Onderweg app
Meer nieuws
- Overzicht Alpenpassen 24 feb 2021
- Stakingen/acties in Europa 24 feb 2021
- Het Grote Mobiliteitsdebat 18 feb 2021
- Etappes Tour de France 2021 17 feb 2021
- Verkeer straks veiliger door nieuw tarief boetes 05 feb 2021
- Fors meer boetes in 2020 voor negeren rood kruis 27 jan 2021