Meer verkeersongelukken, waarschijnlijk door smartphone

Reactie ANWB

Het afgelopen jaar is het aantal verkeersongelukken op de hoofdwegen opnieuw flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN), een samenwerkingsverband tussen verzekeraars en wegbeheerders.

Telefoneren achter het stuur

De afgelopen twaalf maanden kwamen bergingsbedrijven in actie bij bijna 26.000 ongelukken op hoofdwegen, ruim 27 procent meer dan vier jaar geleden. In De Telegraaf zegt SIMN-secretaris Ivo Wildenberg dat de stijging waarschijnlijk wordt veroorzaakt door het gebruik van smartphones achter het stuur.

Niet goed opletten

"Het aantal ongevallen op snelwegen daalde jarenlang, tot ruim 20.000 per jaar in 2013. Maar sindsdien hebben we jaarlijks te maken met een stijging", zegt Wildenberg. "De infrastructuur en auto's zijn de laatste jaren verbeterd en veiliger geworden, maar toch hebben we de ene na de andere klapper op de weg. Dat wijst erop dat we niet goed opletten."

Snelwegen

Vooral op snelwegen in de provincie Gelderland ging het vaker mis. Op de A12 bij Arnhem nam het aantal verkeersongevallen de afgelopen vier jaar toe met 91 procent. Op de A73 bij Nijmegen was er in diezelfde periode een stijging van 131 procent.

Niet reageren op oproepen

In mei meldde het CBS dat ook het aantal verkeersdoden vorig jaar is toegenomen. Veilig Verkeer Nederland zei toen dat er meer aandacht moet komen voor het gebruik van de smartphone in het verkeer. "Het moet normaal worden dat je niet reageert op oproepen en berichtjes vanuit de auto."

Ministers

Eerder werd al bekend dat de ministers Schultz en Blok iets willen doen aan het stijgende aantal verkeersslachtoffers. Blok werkt aan een wet om onder meer gevaarlijk rijgedrag en rijden onder invloed harder aan te pakken. Schultz wil iets doen aan appen achter het stuur en op de fiets.

Bron: NOS.nl

Reactie ANWB 

De ANWB vindt het zorgelijk dat het aantal verkeersslachtoffers op rijkswegen toeneemt, omdat deze wegen doorgaans het meest veilig zijn. Het is volgens de ANWB zeer belangrijk om scherp te krijgen wat de oorzaak is van deze ongevallen en waarom het aantal verkeersslachtoffers op deze wegen toeneemt. Goede ongevallenregistratie, veilige infrastructuur en het tegengaan van oneigenlijk gebruik van de smartphone achter het stuur (o.a. door betere handhaving) zijn belangrijke aandachtspunten bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. Deze punten staan ook in het manifest “Maak van verkeersveiligheid een nationale prioriteit”, dat de ANWB samen met 33 andere organisaties heeft opgesteld. De ANWB is blij dat dit manifest nu ook in het regeerakkoord is opgenomen. Alleen door deze voorgestelde integrale aanpak kan het aantal verkeersslachtoffers en ernstig gewonden serieus worden teruggedrongen.

Zie ook:
Afleiding door gebruik van smartphone in verkeer moet stoppen
ANWB en verkeersveiligheid
Apple-gerbuiker voortaan offline onderweg