7 procent extra filezwaarte in 3e kwartaal 2017

De filezwaarte* in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen in vergelijk met vorig jaar. In de afgelopen 3 maanden nam de filezwaarte toe met zo’n 7 procent. Tijdens de ochtendspits stonden er minder files in vergelijk met vorig jaar maar overdag en tijdens de avondspits  was het fors drukker op de wegen.  

ANWB verkeersinformatie

De filezwaarte gedurende de eerste helft van het jaar was vergelijkbaar met deze periode in 2016. De toename in het derde kwartaal is mede toe te schrijven aan het matige weer. Het aantal regenspitsen was bijna 2 keer zo hoog als vorig jaar (29 om 17 ).
 

Druktse dagen

De ochtendspits is op dinsdag het drukst en tijdens de avondspits staan automobilisten het langst stil op donderdag. Opvallend blijft dat veel kleine ongelukken als kop-staartbotsingen direct leidden tot veel vertraging voor het overige verkeer. Aanrijdingen die volgens de ANWB toch makkelijk te voorkomen zijn.

Drukste spits

De drukste spits van het afgelopen kwartaal was die op donderdagavond 14 september toen hevige regenbuien over ons land trokken. Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 843 kilometer file.

Meer zware spitsen

Weggebruikers moeten de komende maanden rekenen op meer van dergelijke zware spitsen nu de herfst begint en straks tijdens de spitsuren weer in het donker wordt gereden.

* Filezwaarte = lengte keer duur van de file

ANWB file top 5 derde kwartaal 2017:

1 A1 Amsterdam -> Amersfoort knp. Eemnes - Eembrugge
2 A1 Apeldoorn -> Amsterdam knp. Hoevelaken
3 A27 Utrecht -> Breda afrit Lexmond - afrit Noordeloos
4 A4 Amsterdam -> Den Haag afrit Hoogmade
5 A58 Breda -> Eindhoven afrit Moergestel

Bron: ANWB Verkeersinformatie

Zie ook:

Filezwaarte door de jaren heen

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen.
Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.