Lichtlijn helpt 'smartphoneverslaafde' veiliger oversteken

Een verlichte strip in de grond (lichtlijn) helpt voetgangers veiliger oversteken. Dit blijkt uit een proef die sinds begin dit jaar in Bodegraven loopt.

De lichtlijn, een verlichte strip in de stoep die samen met het voetgangerslicht rood of groen kleurt, is speciaal bedoeld voor de vooral richting de grond kijkende smartphonegebruiker. Maar uit de proef blijkt dat niet alleen 'smartphoneverslaafden' baat hebben bij de lijn. De lijn helpt ook andere verkeersdeelnemers bij het oversteken. Zo is ook de blik van ouderen met een rollator vaak wat meer naar beneden gericht. 

Niet iedereen enthousiast

Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet helemaal niets in de lichtlijn. "Het is het paard achter de wagen spannen", zegt Rob Stomphorst van VVN. "Op deze manier beloon je slecht gedrag en maak je mensen nog meer verslaafd aan hun smartphone."

Tegenstanders zeggen ook dat je met de lichtlijn laat zien dat je smartphonegebruik in het verkeer accepteert. VVN ziet meer in het sturen van gedrag. "Het moet in je systeem komen dat de combinatie smartphone en verkeer gewoon niet kan."

Bron: NOS.nl / gem. Bodegraven-Reeuwijk