Bekende ANWB filelezer achter de geraniums

Sinds dinsdag 21 november is de stem van filelezer John Souhoka niet meer op de radio te horen. Dat John met pensioen gaat, bleef ook in de media niet onopgemerkt.

John Souhoka met pensioen

Het begon dinsdagochtentd al bij Ekdom in de Ochtend op Radio 2. Ekdom bleek een tekst voor John te hebben geschreven op You Sexy Thing van Hot Chocolade. Later draaide presentator Hans Schiffers bij de Arbeidsvitaminen op Radio 5 enkele van Johns favoriete nummers en sprak hij met hem over zijn loopbaan als filelezer. Aansluitend kwam Omroep MAX op bezoek voor opnames met John voor Hallo Nederland, Reactie van John op alle aandacht: “Ach, moet dat allemaal?”

John Souhoka met pensioen

Vanaf het eerste uur erbij

John begon zijn ANWB-loopbaan in 1974 bij de afdeling Postorders in Voorschoten en stapte in 1980 over naar Actuele Informatie. Daar hielden ze zich al wel bezig met verkeersinformatie via de verkeersinformatielijn (070 31 31 31), maar nog niet met dagelijkse radiobulletins. Dat gebeurde vanaf 1989 voor Radio West en andere regionale omroepen. John heeft deze hele geschiedenis meegemaakt en zwaait nu na 43 jaar ANWB af.

Afscheid van collega’s en oud-filelezers

Op de afdeling Verkeersinformatie werd John uitgezwaaid door vele collega’s en oud-collega’s onder wie Heleen de Geest. Zij overhandigde hem onder meer de gouden microfoon ‘Voice of Traffic’. Heleen had het aantal radio-optredens van John becijferd op 156.600. Kleine kans dat iemand daar nog overheen gaat.

Update 26 januari 2018:

De band OrgelVreten brengt middels hun nieuwe single een ode aan John Souhoka!