Appen achter het stuur harder aanpakken

Appen achter het stuur moet harder worden aangepakt. De overtreding moet volgens de Tweede Kamer als roekeloos rijden worden beschouwd, zodat rechters strengere straffen kunnen opleggen.

Smartphone gebruik in het verkeer

De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben de regering opgeroepen hier werk van te maken. VVD'er Remco Dijkstra had onlangs al gezegd dat hij strengere straffen wil: ,,Je moet niet wegkomen met een taakstraf.''

Dramatische verkeersongevallen

Appen in de auto kan, net als gebruik van drank en drugs, leiden tot ongelukken met soms dodelijke afloop. Regelmatig vinden dramatische verkeersongevallen plaats door het gebruik van een smartphone tijdens het rijden, aldus de partijen.

Betere handhaving

Zij willen ook dat de regering ervoor zorgt dat het verbod op appen beter wordt gehandhaafd. Volgend jaar komt er al een grote overheidscampagne om te waarschuwen voor de gevaren van het appen achter het stuur.

Preciezere definitie

Het verzoek van de coalitie om hardere straffen gaat naar het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat is bezig om roekeloos rijgedrag beter te omschrijven, omdat in de huidige wet niet duidelijk wordt wat het precies betekent. Een preciezere definitie moet het mogelijk maken dat roekeloos rijden vaker kan worden bestraft.

Bron: ANP

Zie ook:
Afleiding in het verkeer door smartphone moet stoppen
Verkeersveiligheid