Vervuilende brommers vanaf 2018 uit verkoop

De meest vervuilende tweetaktbrommers en -scooters worden vanaf 2018 uit de verkoop gehaald.  Dan mogen alleen nog maar brommers en scooters worden verkocht die aan de nieuwe Europese norm voldoen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.    

Eerder stoppen met de verkoop van deze vervuilende voertuigen heeft ook weinig zin. Dat levert slechts ,,minimale verbetering" van de luchtkwaliteit op, aldus de bewindsvrouw.

Geen sloopregeling

Ook ziet ze niets in een inruilregeling waarbij vieze brommers en scooters financieel voordelig ingeruild kunnen worden voor een schone. Dit draagt volgens haar te weinig bij aan een betere luchtkwaliteit en zou haar ministerie te veel geld kosten. De ANWB vindt het jammer dat de staatssecretaris geen geld beschikbaar wil stellen voor een sloopregeling voor brommers.

Vanaf 2018 moeten alle nieuwe brommers en scooters voldoen aan de nieuwe Euro 4 emissie-eisen. Mensen die dan nog een oude tweetaktbrommer of -scooter hebben, kunnen daar gewoon op blijven rijden.