ANWB: Europees plan mag niet leiden tot hogere autobelastingen

Europese landen moeten meer mogelijkheden krijgen om belastingen te heffen op autorijden. Dat wil de Europese Commissie. De ANWB is kritisch op de plannen, want op dit moment betaalt de Nederlandse automobilist al veel meer (€ 15 miljard) dan in mobiliteit en infrastructuur wordt geïnvesteerd (€ 7 miljard).

Druk stadsverkeer

Fileheffing oneerlijke maatregel

Eén van de voorstellen van de Europese Commissie is om lidstaten de mogelijkheid te geven een “fileheffing” in te voeren. Deze open uitnodiging aan de lidstaten kan wat betreft de ANWB achterwege blijven. De fileheffing is een oneerlijke maatregel richting automobilisten die toch al schade ondervinden door files. Bovendien is het in de Europese plannen een fileheffing die bovenop de bestaande belastingen komt, en niet in plaats van. Dit leidt tot hogere kosten voor Nederlandse automobilisten - ook als niet Nederland, maar wel andere landen zo’n fileheffing invoeren. 

Eind aan vele betaalsystemen

Wel positief is de ANWB over het plan om een einde te maken aan de vele betaalsystemen en tolvignetten in Europa. Alle verschillende regels en systemen leiden bij vakantiegangers tot steeds meer onduidelijkheid en onbegrip, zo blijkt uit onderzoek onder ANWB-leden. De Europese Commissie wil nu het mes zetten in de verschillende systemen, zodat de voorruit van je auto straks niet vol zit met verschillende stickers en vignetten. 

Bron: ANWB

Voorkom vertraging

Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen.
Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.