Warmtegevoelige fietsstoplichten

Een proef met fietsstoplichten in Rotterdam die reageren op lichaamswarmte is zo'n succes, dat de stad meer van dit soort verkeerslichten op drukke kruispunten wil gaan plaatsen. 

Fietsers in de regen bij rood verkeerslicht

Werking

Bovenop de stoplichten zitten kleine bolletjes, de warmte sensoren, die alleen tijdens de spits in werking zijn. Doormiddel van de warmtesensor 'voelt' het stoplicht dat er veel fietsers voor het rode licht staan te wachten en blijft dan langer op groen staan, zodat de file van fietsers verdwijnt. Buiten de spits staan de stoplichten in hun normale stand.

Resultaat

De wachttijden voor fietsers, de fietsersfile, is bij de warmtegevoelige fietsstoplichten met 30 tot 50% teruggebracht. 

Verdere ontwikkelingen

Rotterdam expirimenteert ook verder met andere gevoelige stoplichten. Zo is er een test met een regensensor, zodat het verkeerslicht eerder groen geeft tijdens een regenbui. En er komt een test met een 'groenvoorspeller'. Door middel van een detectielus 50 meter van het stoplicht blijft het fietsverkeerslicht dan langer op groen staan.

Bron: Volkskrant

ANWB Fietsverzekering

Een scherpe premie voor elke fiets
Met de ANWB Fietsverzekering verzeker je zowel nieuwe als tweedehands fietsen. Als ANWB-lid ontvang je bovendien 5% ledenkorting. Als je fiets gestolen wordt, krijg je de eerste 3 jaar je aankoopbedrag terug. Zodat je weer een soortgelijke fiets terug kunt kopen. Met de ANWB Fietsverzekering ben je goed en voordelig verzekerd.
Fietsverzekering