Praatpalen buiten werking gesteld
Icoon van de snelweg wordt ‘ge-upcyceld'
57 jaar nadat de eerste is neergezet, zijn op 1 juli alle ongeveer 3300 praatpalen langs de snelwegen buiten werking gesteld. Door de opkomst van de mobiele telefoon zijn de gele palen overbodig geworden.
Rijkswaterstaat heeft Van Doorn Geldermalsen opdracht gegeven de praatpalen te verwijderen. Zusterbedrijf Ecoleon gaat de praatpalen vervolgens een nieuw leven geven, bijvoorbeeld als laadpaal of informatiezuil.
Upcyclen als laadpaal of informatiezuil
Decennialang konden pechvogels langs de snelweg hulp inroepen met de praatpalen. Omdat ze steeds minder worden gebruikt, is besloten de praatpalen uit te zetten en vervolgens te verwijderen. Rijkswaterstaat wil dit duurzaam realiseren en heeft de markt uitgedaagd met vernieuwende ideeën te komen. Ecoleon stelde een concept voor waarbij de praatpalen worden ‘ge-upcycled’. De praatpalen worden niet vernietigd of gerecycled, maar krijgen een nieuw leven dichtbij de oorspronkelijke vorm, bijvoorbeeld als laadpaal of informatiezuil.
Collectors item
Rijkswaterstaat ontvangt regelmatig verzoeken van particulieren of organisaties die ideeën hebben voor de praatpalen of deze graag als collectors item willen kopen.
De vijfhonderd gele ANWB-praatpalen die te koop werden gezet, waren binnen dertig minuten uitverkocht. Ecoleon, het bedrijf dat de palen een nieuwe bestemming geeft, zegt veel teleurgestelde reacties te hebben ontvangen.
Even na middernacht op 1 juli gingen de palen in de verkoop voor 299 euro per stuk. Om 00.30 uur waren de palen uitverkocht. Meteen daarop ontstond een levendige handel online. Op Marktplaats.nl staan tientallen advertenties waarin de palen worden aangeboden, waarbij door sommigen al boven de 500 euro wordt geboden.
Om teleurgestelde mensen tegemoet te komen zal het bedrijf later deze maand een nieuwe voorraad praatpalen te koop aanbieden. Geïnteresseerden kunnen zich melden op een website die Ecoleon speciaal voor dit doel in het leven heeft geroepen.
Verder zal een beperkt aantal musea een praatpaal voor hun collectie ontvangen.
Tijdelijke duurzame hoes
Het verwijderen van alle 3300 praatpalen die langs de Nederlandse snelwegen staan, gaat enkele maanden duren. Om weggebruikers duidelijk te maken dat de praatpalen niet meer werken, worden de praatpalen voorzien van een hoes. Deze hoes is gemaakt van gerecycled materiaal en wordt geproduceerd op sociale werkplaatsen. Ecoleon werkt hiervoor samen met Verdraaidgoed; gespecialiseerd in het op een sociale manier omzetten van waardeloos materiaal in nieuwe producten.
Samenwerking met de markt
Rijkswaterstaat wil bij haar opdrachtgeverschap de kennis, het ondernemerschap, het investeringsvermogen en de creativiteit van marktpartijen benutten. In de met de markt afgesproken ‘Marktvisie’ is afgesproken dat duurzaamheid een collectieve ambitie is. Rijkswaterstaat streeft daarom bij haar opdrachtverlening naar zo veel mogelijk hergebruik van materialen en grondstoffen. Rijkswaterstaat is dan ook blij met de samenwerking met Ecoleon bij het op duurzame wijze verwijderen en herbestemmen van de praatpalen.
Zie ook:
De praatpaal, afscheid van een icoon
Meer nieuws
- Stakingen/acties in Europa inclusief Nederland 01 feb 2023
- Langdurig vertraging (A29) Haringvlietbrug 01 feb 2023
- Etappes Tour de France 2023 01 feb 2023
- Vertraging grens Duitsland - Oostenrijk 01 feb 2023
- Overzicht Alpenpassen 01 feb 2023
- Helmplicht snorfietsen sinds 1 januari 2023 01 jan 2023