Kabinet bekijkt alcoholslot-variant

Met reactie ANWB

Het kabinet gaat opnieuw bekijken of het alcoholslot in het strafrecht kan worden opgenomen. ,,Het zal dan wel een andere variant zijn dan voorheen", zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag 6 oktober in de Tweede Kamer.

Alcoholslot

Het wordt dan bijvoorbeeld een 'alcoholslot light' dat minder lang wordt opgelegd, aldus de minister. Bijna de hele Kamer wil dat het alcoholslot in het strafrecht wordt opgenomen. Het is volgens de volksvertegenwoordigers een heel effectief middel. Het alcoholslot is een startonderbreker ingebouwd in de auto.

Strafrecht

Het kabinet ziet er weinig in om het op te nemen in het strafrecht omdat het vreest dat het alcoholslot niet zo vaak zal worden opgelegd door een rechter. Daardoor wordt het moeilijk om ,,het systeem draaiende te houden'', zei Schultz. ,,Maar ik heb de wens van de Kamer gehoord.''

Strafrechters

De voorzitter van het landelijk overlegorgaan van strafrechters, Michiel de Ridder, liet woensdag 5 oktober weten dat rechters het geen slecht idee vinden om het alcoholslot op te nemen in het strafrecht.

Minister van Veiligheid en Justitie

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) verklaarde niet principieel tegen opname van het alcoholslot in het strafrecht te zijn. ,,Ik ga echt proberen een oplossing te vinden.'' Maar als rechters de straf weinig opleggen is het ,,niet rendabel'' en hij heeft geen geld in zijn begroting om het alcoholslot te betalen. Voorheen betaalde de drankrijder het alcoholslot zelf.

Raad van State

Vorig jaar bepaalden de Raad van State dat het alcoholslot niet als maatregel door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mocht worden opgelegd onder het bestuursrecht. De Raad stelde dat het CBR onvoldoende ruimte heeft om naar de individuele gevolgen voor automobilisten te kijken.

De ANWB over het alcoholslot

Alcohol en verkeer gaan niet samen en daarom is het goed dat de Tweede Kamer zorgvuldig kijkt hoe dat te bestrijden is. Met betere maatregelen om alcoholgebruik in het verkeer te voorkomen, wordt meer recht gedaan aan nabestaanden en gewonden die door het rijden onder invloed worden getroffen.

De ANWB vindt dat alleen een rechter moet beoordelen welke straf iemand krijgt ten gevolge van teveel alcoholgebruik in het verkeer. Het is goed dat dat in de nieuwe voorstellen naar voren komt. Voorkomen moet worden dat verschillende straffen naast elkaar opgelegd worden zoals in het verleden gebeurde met het alcoholslot.

De ANWB is voor het opnemen van het alcoholslot op voorwaarde dat het technisch goed werkt en het voor de overtreder vooraf duidelijk is wat de kosten zijn. Een beperking om deel te nemen aan het verkeer is een zware maatregel met enorme gevolgen – zowel zakelijk als privé. Een rechter kan voor specifieke kwesties goed afwegen welke straf passend is. De rechter kan daarbij de geschiedenis van de overtreder mee laten wegen.

Bron: ANP

Zie ook:

Meer over verkeersveiligheid