Filezwaarte september 2016

8 procent extra filezwaarte in 3e kwartaal

De filezwaarte in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ondanks de goede weersomstandigheden nam de filezwaarte de afgelopen 3 maanden met ruim 8 procent toe. De zwaarte tijdens de ochtendspitsen was vergelijkbaar met vorig jaar maar overdag en tijdens de avondspits komt deze flink hoger uit.

Verkeersdrukte, files

Regio Amsterdam fors drukker

Sinds begin van het jaar is de filezwaarte* inmiddels 10 procent gestegen in vergelijking met 2015. Vooral op de wegen in de regio Amsterdam is de doorstroming flink afgenomen en steeg de filezwaarte met meer dan 25 procent ten opzichte van 2015. De ingrijpende werkzaamheden en omleggingen van de A1 en A6 tussen Almere en Amsterdam zorgden de afgelopen weken voor forse vertragingen.

Kop-staartbotsingen

De ochtendspits is op dinsdag het drukst en tijdens de avondspits staan automobilisten het langst stil op donderdag. Opvallend blijft dat veel kleine ongelukken als kop-staartbotsingen direct leidden tot veel vertraging voor het overige verkeer. Aanrijdingen die volgens de ANWB  toch makkelijk te voorkomen zijn.

De drukste spits van het afgelopen kwartaal was die op donderdagavond 29 september. Na een maand zonder noemenswaardige neerslag kreeg het verkeer voor het eerst te maken met regen tijdens de spits. Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 695 kilometer file.
Weggebruikers moeten de komende maanden rekenen op meer van dergelijke zware spitsen nu de herfst begint en straks tijdens de spitsuren weer in het donker wordt gereden.

File top 5 derde kwartaal 2016

1

A1 Amersfoort -> Amsterdam

knp. Muiderberg

2

A1 Amsterdam -> Amersfoort

knp. Eemnes - Eembrugge

3

A20 Hoek v.Holland -> Gouda

Knp.Terbregseplein - Moordrecht

4

A27 Utrecht->Breda

Afrit Noordeloos

5

A4 Den ->Amsterdam

Afrit Zoeterwoude

 

Filezwaarte september

 

Bron: ANWB Verkeersinformatie

* Filezwaarte = lengte keer duur van de file

Zie ook:

Filezwaarte door de jaren heen

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen.
Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.