BLOG: Lelijk te kijk staan

Heb jij een bril voor in de auto? Draag ‘m dan ook!

ANWB Autospecialist Frank Buma deed mee aan een proef over het dragen van een bril in het verkeer. Want lang niet iedereen die zich er eentje heeft laten aanmeten, doet hem ook op in de auto.

Wat slechts weinig mensen van mij weten, is dat ik een bril heb voor veraf. Niet omdat ik er stiekem over doe;  ik draag hem eenvoudigweg nooit! Weliswaar kan ik niet ontkennen dat ijdelheid daar iets mee van doen heeft, maar vaker vergeet ik hem gewoon mee te nemen.

Ik blijk niet de enige. Uit een onderzoek in opdracht van Specsavers komt naar voren dat een kwart van de mensen die een bril of contactlenzen hoort te dragen, dat niet doet. Op een feestje kan dat geen kwaad. Maar in het verkeer wordt het een ander verhaal.

Onder de indruk

Onlangs sloegen de optiekketen en de ANWB de handen ineen om 4 van dit soort ‘brildragers’ op een oefencircuit te laten ervaren wat dat nu scheelt; je bril op of af. Heleen, Rianne, Malou en Bas deden voorheen niet altijd netjes hun bril op in het verkeer, maar kwamen allemaal onder de indruk de auto uit. Zelf stapte ik ook achter het stuur. En dat was inderdaad even schrikken.

Instructeurs Eric en Ton hadden met pillonen een uiteenlopend traject uitgezet, dat ons naar alle hoeken van het Rijvaardigheidscentrum Lelystad bracht. Ook zonder bril vormde de wegversmalling geen probleem. Ik zag zelfs de paspop langs de kant staan. Maar dat ik het gladde gedeelte van het plateau op reed, had ik pas in de gaten toen ik in een slip raakte.

Een kind nog

Zelfde rondje, maar dan met bril. Ton zit op de bijrijdersstoel en jut mij op om vaart te maken. De gluiperd; daardoor lette ik de eerste keer ook al niet goed op, met alle gevolgen van dien. Dit keer laat ik mij echter niet afleiden. Nu zie ik de markeringen die naar de wegversmalling leiden. Het glimmende plateau valt ook veel eerder op. En opeens ontwaar ik langs de baan een tweede mannequin, een kind nog. Die had ik de eerste ronde dus niet gezien…

Met het schaamrood op de kaken stap ik de auto uit. Toch die bril maar in mijn binnenzak stoppen voortaan!

Wanneer heb jij voor het laatst je ogen laten controleren? Bij Specsavers krijgen ANWB-leden korting op een nieuwe bril.