Filezwaarte oktober 2016

Filezwaarte stijgt in oktober met 12 procent

De drukte op de Nederlandse wegen is in de afgelopen maand opnieuw gestegen. Vergeleken met oktober vorig jaar groeide het aantal files met 12 procent. Dit blijkt uit de meest recente filecijfers van de ANWB. Vooral overdag was het de afgelopen maand flink drukker op de snelwegen. De zwaarte tijdens de ochtendspitsen steeg met zo’n 14 procent. De drukte in de avondspits was vergelijkbaar met vorig jaar oktober.

Merwederbrug A27 Gorinchem

Merwedebrug A27

Vooral op de snelwegen in het zuiden van het land stroomde het verkeer de afgelopen maand veel minder door dan vorig jaar. Veel ongelukken, vakantiegangers onderweg, maar ook de afsluiting  van de Merwedebrug voor zwaar verkeer leidde de afgelopen maand tot veel verkeershinder.  
Na het constateren van scheurtjes in de stalen brug besloot Rijkswaterstaat op dinsdag 11 oktober om er geen zwaar verkeer meer over te laten rijden. Niet alleen het verkeer op de A27 Utrecht-Breda kreeg daardoor te maken met lange files maar ook op de alternatieve routes ondervond het verkeer veel meer  hinder.

Herfst

Weggebruikers moeten ook de komende maand rekenen op lange files en zware spitsen nu de herfst is begonnen en tijdens de spitsuren weer in het donker wordt gereden.
Sinds begin van het jaar is de filezwaarte (lengte maal duur van de file) inmiddels 10 procent gestegen in vergelijking met 2015. 

 

Filezwaarte infographic oktober 2016

 

Bron: ANWB Verkeersinformatie

* Filezwaarte = lengte keer duur van de file

Zie ook:

Filezwaarte door de jaren heen

Voorkom vertraging
Stilstaan en vertraging door drukte op de weg is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen.
Door pechhulp van de Wegenwacht af te sluiten, zijn we namelijk met 900 wegenwachten altijd in de buurt. Op die manier helpen we je zo snel als mogelijk weer op weg.