Meer verkeersovertredingen dan vorig jaar

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er meer verkeersovertredingen vastgesteld dan in die periode in 2015. Er zijn 3 miljoen boetes opgelegd. Vorig jaar ging het om iets meer dan 2,5 miljoen boetes. De bonnen zijn uitgeschreven voor onder meer te hard rijden, door rood rijden, fout parkeren en geen gordel of helm dragen. Ook handheld bellen en fietsen zonder licht zijn beboet.

Bekeuring

De cijfers komen van het ministerie van Veiligheid en Justitie, politie en justitie en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Te snel rijden

Verreweg de meeste bonnen waren wegens te snel rijden (ruim 2,5 miljoen, tegen net iets meer dan 2 miljoen in de eerste vier maanden van vorig jaar). Dit jaar zijn tot nu toe 650.300 boetes opgelegd via de trajectcontrole (tegen 523.553 vorig jaar). Dat komt vermoedelijk doordat in de loop van 2015 meer trajectcontroles opnieuw zijn aangezet, zoals op de A4 en op de A20.

Prioriteiten

In de eerste vier maanden van 2016 zijn bijna 2,9 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd door middel van kentekenregistratie en 112.798 bij aanhoudingen door de politie. ,,Bij de staande houdingen is een kleine daling te zien ten opzichte van dezelfde periode in een jaar eerder. Bij de politie zijn de prioriteiten de afgelopen tijd wat verlegd. De politie heeft het drukker gekregen door de toegenomen vluchtelingenstroom en terreurdreiging'', meldt het ministerie in een toelichting op de cijfers.

Bron/foto: ANP

Zie ook:

Verkeersboete ontvangen?
ANWB en Verkeersveiligheid